От 2035 година нататък ще бъде забранена продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европейския съюз.

Европейският парламент взе това решение като подкрепи идеята на Европейската комисия.

Борбата с климатичните промени е в основата на тази генерална промяна, която се очаква да се случи. До средата на третото десетилетие на века, производителите на автомобили трябва да намалят напълно нивата на вредни емисии.

Гласуването породи много дебати в Европарламента. В крайна сметка, след оспорвано гласуване, решението за забрана беше прието с 339 гласа „за“, 249 – „против“ и 24 въздържали се.

Друго решение, което беше взето е за 55 процента намаление на въглеродния диоксид от колите от 2030 година нататък. Досега целта на производителите беше 37, 5 процента. Сега обаче трябва да минат 50-те процента, за да спазват екологичните норми.

Екологичните организации приветстваха решенията на парламента и коментираха, че именно това е правилния път, по който трябва да се върви. Една от най-активните „Транспорт и околна среда“ от Брюксел даде официално изявление. „Гласуването дава шанс за предотвратяване на изменението на климата, което сега върви в бързи темпове“, коментираха от базираната в Брюксел организация.

Разбира се, появи се и противоположно мнение. От лобистката група на немската автомобилна индустрия VDA бяха възмутени. Според тях депутатите не са взели предвид липсата на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили на Стария континент. От VDA казаха още, че това не е решение в полза на иновациите и технологиите, а напротив – против тях.

Окончателната забрана на коли с двигатели с вътрешно горене обаче няма да се случи чак толкова лесно, въпреки решението. За целта трябва да станат още неща. Предстоят преговори, при които и държавите, членуващи в ЕС трябва да се съгласят на забраната. Очаква се до няколко седмици разговорите да започнат. След това ще има дебати между институциите, за да се уточнят всички подробности по споразумението.

Не е изключено да се появят още недоброжелатели на идеята и да се опитат да попречат на нейното осъществяване. Еколозите обаче са категорични, че именно това е посоката, в която трябва да се върви и взетите решения от Европарламента и комисията са правилни и разумни.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации