Ако сте решили да се сдобиете с автомобил „втора ръка“ има няколко задължителни неща, които трябва внимателно да огледате, за да сте сигурни, че няма да ви се наложи съвсем скоро след сделката да вкарате колата в сервиз. Имаме за цел да ви запознаем точно с тези няколко задължителни проверки, които бихте могли да извършите и сами. Ако все пак искате да сте напълно сигурни в автомобила, който купувате, идете заедно с автомеханик при продавача.
Ръжда
Първата и задължителна проверка. Огледайте автомобила навсякъде, включително и: лайсни, врати, около резервната гума и калниците. Наличието на ръжда може много бързо да ви принуди да започнете да кърпите своята придобивка.
Проверка дали автомобилът е удрян
Ако смятате, че не сте чак толкова добри, че да можете да прецените сами, ние ще ви издадем няколко малки хитринки, от които да се възползвате. Вдигнете предния капак и огледайте дали под него има заварявани детайли. Огледайте фаровете дали са еднакви и дали са с оригиналния номер. При боядисване уплътненията често не се свалят, а под тях можете да видите дали има стар слой боя.
Проверка на двигателя
Това е най-важната и задължителна проверка. Тук можете да разберете дали има проблем по горивната помпа и маслото. Когато двигателят работи, горивната помпа не би трябвало да се чува. Течовете на масло също сигнализират за проблем с мотора. Форсирайте продължително, направете кратък пробег и ако има такъв теч, той ще се прояви.
Ходова част
За да установите нейното състояние, опитайте колата дали ще поднесе на една страна при скорост над 100 км/ч. Не е желателно при тази скорост да има и смущаващи шумове, както и воланът да ви „дърпа“ на една страна.
Ауспух
Следете цвета на пушека, който излиза от ауспуха. Ако той е черен, това означава, че горивото не изгаря докрай. При наличието на син пушек, вероятността да има масло в изгорелите газове е огромна. А когато той е бял, е попаднал антифриз в горивната система.
Желателно е при закупуването на автомобил на старо да направите компютърна диагностика. С нея ще видите какво е действителното състояние на свещите, кабелите, двигателя и ауспуха.
И ако техническите характеристики отговарят на очакванията ви за автомобила, е време да погледнете какво е състоянието и на неговото купе. Когато изберете своята кола, не пропускайте нейното обслужване, което включва: смяна на масла, филтри, ангренажна ролка и ангренажен ремък.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации