Cabin Awareness – така се нарича новата технология на Toyota за защита на деца и домашни любимци. Концепцията за безопасност ще прави така, че да не позволява деца и животни да остават в купето, след като автомобилът е заключен.

Как точно ще се случва това?

Ще се използва специален радар, който да улови дори и най-дребното движение в купето. И в момента, в който електронната система получи сигнал, че заключеният автомобил не е празен, а в него има някой, тя веднага ще информира шофьора. В случай, че от него не последва реакция, системата ще бъде програмирана така, че да подаде сигнал до спешна помощ.

Технологията е толкова прецизна, твърдят от Toyota, че ще може да улови и съвсем дребно движение като сърцебиене и дишане. Тоест, ако има дете или куче в колата, дори да седи съвсем неподвижно, присъствието му ще бъде уловено от радара и ще последва сигнализация.

Миниванът Toyota Sienna ще бъде първият, който ще получи такава система за безопасност. Изборът точно на този модел е целенасочен, той често се купува от хора с големи семейства, които превозват деца и домашни любимци.

Идеята обаче е Cabin Awareness да се появи и при другите модели, макар и малко по-напред във времето.

Представителите на Toyota са категорични, че системата ще спомогне за намаляване на инцидентите, свързани с получаване на топлинен удар в колата. Случва се шофьорите да оставят деца или домашни любимци за по-дълго при топло време и това да доведе до здравословен проблем, дори и смърт. Трябва да се има предвид, че въздухът в затворено помещение и при слънчево греене навън се затопля изключително бързо. Затова системата ще бъде изключително полезна.

„Целта ни е да намалим детската смъртност в коли и мислим, че с тази система ще го постигнем“, заяви Брайън Кърсър, главен технологичен директор на Toyota за Северна Америка.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации