Шефът на Lexus и Gazoo Racing Коджи Сато ще поеме поста главен изпълнителен директор на Toyota от април, когато Акио Тойода стане новият председател на компанията. Настоящият председател Такеши Учиямада, главен инженер на оригиналната Toyota Prius, ще запази място в борда.

Сато стана президент на Lexus през януари 2020 г. и след това на Gazoo Racing през септември.

В предаване на „Toyota Times“ Тойода заяви, че Сато ще бъде натоварен с трансформирането на Toyota в „компания за мобилност“. Тойода, който спечели престижния Issigonis Trophy на Autocar през 2018 г., пое ръководството на Toyota през юни 2009 г. Присъсвието му беше ключово за идентичността на Toyota през последното десетилетие, когато компанията се върна към производството на спортни модели, включително GT86 и Supra. Той е известен и с това, че се състезава под псевдонима „Шофьор Моризо“ в няколко състезания, включително 24-те часа на Нюрбургринг през 2019 г.

Тойода допълни, че Сато е избран за следващ главен изпълнителен директор най-вече заради любовта му към колите. Съвсем наскоро дуото представи чифт Toyota Corolla от поколение AE86 с нулеви емисии (една с електрическа батерия, една с водородно изгаряне) на автомобилния салон в Токио.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации