Новата технология ISA /или това е интелигентна помощ при скорост/ става задължителна за всички нови автомобили в ЕС. Технологията разчита на GPS-картографиране и разпознаване на пътните знаци. След 6 юли системата става задължителна, и ако досега беше включвана от водача, занапред ще се активира по подразбиране. Възможността системата да бъде изключена от шофьора преди началото на всяко пътуване обаче все още я има.
Съобразно новото общо правило за безопасност на ЕС, автомобилните производители имат право да изберат начинът, по който системите им да уведомяват водачите за нарушение в ограничението на скоростта: налични са звукови и вибриращи предупреждения, тактилна обратна връзка чрез педала на газта и активно забавяне на автомобила. Използването на едно от тях е задължително. Съществува вариант и да бъдат използвани всички наведнъж.
Предвижда се засега технологията да се използва само при изцяло новите модели, които се пускат на пазара след 6 юли 2022 година. А за новите автомобили, които вече се намират при дилърите има срок за оборудване със системата до юли 2024 година. Целта от нейното използване е да намали катастрофите и смъртните случаи по пътищата. По предварителни данни очакванията са да бъдат предотвратени около 140 000 ПТП до 2038 година. Целта, която е поставена за постигане до 2050 година е без никакви смъртни случаи на пътя. Внедряването на тази технология е стъпка към постигането на тази цел.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации