Първата сгъваема кола в света ще се появи по пътищата през 2024 година. СТ-1 ще види бял свят, благодарение на стратегическия съюз между младата израелска фирма City Transformer и френския доставчик на инженерни услуги Segula Technologies.

Колата беше показана за първи път на изложение в германския град Мюнхен през септември, миналата година.

Защо наричат колата „сгъваема“? Основната й характеристика е, че може да променя своята широчина. Шофьорът бързо може да я намали с 48 милиметра и така по-лесно да паркира.

По време на движение, особено ако скоростта е по-висока, колелата се разгъват. При покой, съответно те могат да се свият. При разгънати колела управлението е по-лесно и автомобилът стои по-стабилно на пътя, а при свити колела, пък е по-лесно да се намери място за спиране.

Широчината, когато автомобилът е сгънат, е само 1 метър. Така тя може да се паркира дори и на най-тесните места – знаем, че това е огромно предимство в големите градове, където намирането на място е изключително трудно, понякога и невъзможно.

Въпреки че е малка, колата е идеална за градски условия – в нея има място за двама души, също така има въздушни възглавници, стабилизираща система, климатик и други екстри.

Колата тежи едва 590 килограма. Задвижването става, благодарение на компактен електромотор. С него се развиват до 90 километра в час. Ако колата е сгъната и се кара, ограничението е 45 километра в час.

Батериите са достатъчни за пробег от около 180 км.

Производството, както вече казахме, е планирано да започне през 2024 година. Цената ще бъде 16 000 евро. Ако обаче се поръча сега и се внесат авансово 150 евро, има отстъпка. При това положение цената става 12 500 евро.

От City Transformer твърдят, че се очаква производството да бъде печелившо, тъй като автомобилът се състои от едва 1500 части, въпреки че е със система за сгъване и разгъване. За сравнение другите коли имат по около 10 000 елемента и направата им струва по-скъпо.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации