Лято е! Доста хора се отправят към морския бряг – дали към родното Черноморие, към гръцкия бряг или някоя по-далечна дестинация, ако сте с кола, трябва да я подготвите добре преди пътуването. Ако автомобилът е неизправен може да ви създаде редица главоболия, а не дай си Боже би могло да се стигне и до пътно-транспортно произшествие. Не искате нещо такова да помрачи почивката ви, нали?

Ето няколко съвета на какво трябва да обърнете внимание, що се отнася до изправността на колата, преди да тръгнете на път.

  1. Преглед на охладителната и климатичната система.

През лятото температурите са високи, може да се случи така, че да пътувате в наистина екстремни жеги. А ако има задръстване по пътя или чакате много на гръцката граница, да речем, опасността от прегряване на колата не е никак малка. Затова прегледайте добре охладителната и климатичните инсталации, за да сте сигурни, че са изправни. От топлото време някоя перка може да спре да работи, да се стигне до изтичане на антифриз и автомобилът да загрее. Няма да е никак приятно, ако това се случи по време на път, затова, до колкото е възможно, избегнете тази възможност като вземете превантивни мерки.  Конкретно до антифриза – проверявайте нивото му периодично, тъй като лятото е много по-възможно да се стигне до изтичане заради горещините.

  1. Проверка на налягането на гумите

Състоянието на гумите е от изключително значение преди дълъг път. Направете проверка на налягането, за да сте сигурни, че са изправни. Няма нужда да казваме, че гумите трябва да са летни и не прекалено стари, нали?

  1. Не забравяйте течността за чистачки

Наглед маловажна подробност, но при внезапен проливен дъжд, ако нямате течност за чистачки, може да стане проблем. Затова преди тръгването проверете колко имате и дали ще ви стигне и сложете да има и в багажника за всеки случай.

  1. Проверка на изправността на двигателя и състоянието на маслото.

Това е най-важното, няма смисъл да казваме, че двигателят трябва да е напълно изправен (и всички части, свързани с него също) и че теч на масло повече от допустимото не бива да има.

  1. Изрядни документи.

Вашите лични документи, зелен талон на колата, ако излизате в чужбина, застраховки – всичко трябва да е изрядно, за да си нямате проблеми. Ако отивате в друга държава, проверете дали местните власти нямат определени изисквания и се съобразете с тях, ако искате да си спестите главоболия.

  1. Комфорт и забавление.

Почивката на море е времето от годината, което повечето от нас чакат с нетърпение. Разбира се, че пътуването трябва да е комфортно и приятно. Затова погрижете се да имате от любимата си музика, да си осигурите охлаждане, да имате достатъчно количество вода и се забавлявайте.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации