Volkswagen обяви, че ще продава електрически автомобили само в Норвегия от 2024 г. нататък. Норвегия е водеща страна в света, когато става дума за продажби на EV срещу ICE. През 2021 г. 64,5% от всички автомобили, продадени в скандинавската страна, са били напълно електрически.
Въпреки че е основен износител на петрол, Норвегия е една от най-устойчивите страни в света. През последните 10 години страната инвестира сериозно във възобновяема енергия и инфраструктура за зареждане на EV. Правителството на Норвегия също така предлага много стимули за електромобилите, като освобождаване от ДДС и възможност за шофиране в автобусни и таксиметрови ленти. Като цяло е много по-достъпно да си купите изцяло електрическа кола в Норвегия, отколкото бензинова, дизелова или хибридна.
През първата половина на 2022 г. най-продаваният EV в Норвегия беше Tesla Model Y.Следван е плътно от Volkswagen ID.4 и Skoda Enyag. Интересното е, че продажбите на Tesla Model 3 значително са намалели в Норвегия – вероятно поради пристигането на нови конкуренти като BMW i4 и европейското пускане на Tesla Model Y.
Освен ID.4, Volkswagen предлага и ID.3 хечбек и ID.5 „SUV купе“ в Норвегия. ID.3 беше за кратко най-продаваната електрическа кола в Норвегия преди 2 години, но настъплението на нови електромобили от тогава значително намали продажбите. Междувременно предстоящия ID. Buzz е разпродаден за следващата година, като Норвегия е неговата топ дестинация – дори преди Германия.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации