Берлин – Долна Саксония, вторият по-големина акционер на Volkswagen, смята автомобилния производител за подценен, но вярва, че неговият разрастващ се бизнес с батерии може да повиши оценката му, каза министър-председателят на щата в петък. Тъй като Volkswagen и неговият най-голям акционер Porsche SE се подготвят да листнат производителя на спортни автомобили Porsche отчасти за набиране на средства, Стефан Уейл каза, че вярва, че групата има потенциал далеч над нейната оценка, добавяйке че не е време да се обмислят увеличенията на капитала.

„Volkswagen има невероятен потенциал…има много неща, които предполагат, че дейностите му около батериите ще увеличат стойността на групата по устойчин начин”, каза Уейл в кулоарите на предизборната си кампания.

Долна Саксония, където се намира глобалната централа на Volkswagen, притежава 11,8% дял във Volkswagen и контролира 20% от правата на глас. Пазарната капатализация на Volkswagen надхвърли 100 милиарда евро през март 2021г., тъй като автомобилният производител публикува амбициозни цели за електрификация, но спадна до 82,9 милиарда евро на фона на по-широкия европейски спад тази година.

Бившият шеф Херберт Дис каза през демември, че очаква растящото подразделение за батерии на автомобилния производител, което планира да построи шест фабрики в Европа и две в Северна Америка, да генерира 20 милиарда евро приходи до 2030г.

Досегашните разговори за листване на Porsche AG, което може да бъде задействано още следващата седмица, преминали са гладно до този момент, споделя Уейл, добавяйки, че държавата остава ангажирана с делата си във Volkswagen Group. Инвеститорите са изчислили, че само Porsche може да бъде оценено между 60-85 милиарда евро в случай на листване, въпреки че някои предполагат, че неблагоприятните пазарни условия означават, че може да се приземи в долния край на този диапазон.

Катар, следващият по-големина акционер след Долна Саксония с дял от 10,5%, също ще стане стратегичеси инвеститор в привилегированите акции на Porsche AG в случай на IPO, каза Volkswagen през февруари.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации