Добрият шофьор е предпазлив, прави точна оценка на действията си, които са в съответствие с правилата за движение по пътищата, но в същото време взема бързи решения. Той се грижи за превозното средство и другите участници в движението.

Вижте 10 признака, които отличават добрите шофьори…Припознавате ли се в тях или има върху какво да работитe?

Добрият шофьор е предпазлив, прави точна оценка на действията си, които са в съответствие с правилата за движение по пътищата, но в същото време взема бързи решения. Той се грижи за превозното средство и другите участници в движението.

Вижте 10 признака, които отличават добрите шофьори…Припознавате ли се в тях или има върху какво да работите?

1. Добрият шофьор знае правилата за движение и значението на всички знаци.

2. Добрият шофьор отлично познава колата, която кара. Знае нейните особености, габарити, с колко ускорява, как изпреварва, кои са силните и слабите й страни.

3. Поддържа автомобила в много добро техническо състояние. Добрият шофьор следи колата и когато нещо не е наред реагира своевременно. Също така оценява предимствата, които има возилото.

4. Кара внимателно и спрямо правилата за движение. Добрият шофьор не просто знае правилата, той ги спазва. Освен това е внимателен, когато кара по лоши пътища, не натиска рязко газта и спирачката, не превключва припяно предавките, защото знае, че тези действия ще го водят често в автосервиза.

5. Реагира правилно в различни ситуации. Често това, че шофира добре, може да се разбере от реакцията на шофьора при различни стресови ситуации. Обикновено колкото по-голям опит има, толкова по-бързи и правилни стават реакциите му. Почти винаги трябва да се реагира много бързо, особено когато ситуацията е сложна.

6. Правилна оценка. Добрият шофьор преценява добре пътната обстановка и кара спрямо нея. Той не шофира еднакво при суха и мокра настилка, например.

7. Толерантност към останалите шофьори. Добрият шофьор е толерантен към останалите на пътя и знае, че всеки може да сгреши. Готов е да помогне, не ругае и не се ядосва.

8. Наблюдателност. Добрият шофьор е бдителен и следи подробностите. Така ако изникне неочаквана опасност, тя няма да му убегне. Той хем следи пътя, хем забелязва дупки, неравности, появяващи се предмети, животни и т.н.

9. Спокойствие. Добрият шофьор запазва спокойствие дори и в критични ситуации и не губи присъствие на духа.

10. Без катастрофи и глоби. Добрият шофьор не участва в инциденти на пътя и няма глоби от полицията. Той обаче знае, че това, че до момента не е имал проблеми, не го прави застрахован и внимава по време на път.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации