Автомобилният производител Jaguar официално разпространи информация за тяхна нова кампания, която има за цел, да насърчи Оксфордския тълковен речник, да промени значението на думата “car” – кола. Причината е изцяло електрическият SUV модел на марката – новият I-PACE, който с гордост носи титлите „Световен автомобил на 2019“ (World Car of The Year) и „Европейски автомобил на 2019“ (European Car of The Year). Тук идва и интересната част – този суперавтомобил с 0 г. вредни емисии не се определя като „кола“.

Оксфордският тълковен речник (OED) , който е и главният исторически речник на Английския език, определя думата „car“ (кола) като: „пътно превозно средство, задвижвано от двигател (обикновено с вътрешно горене), проектиран да превозва водач и малък брой от пасажери и обикновено има две предни и две задни колела. Използва се за лична, търговска или развлекателна употреба“.

От друга страна, определението в Oxford Dictionaries.com (издателство на университета Оксфорд) на база специализирана колекция от научни уебсайтове, е: „Пътно превозно средство, типично с четири колела, задвижвано от двигател с вътрешно горене и с възможност да превозва малка група от хора“.  За да коригира ситуацията, Jaguar подаде официално заявление до OED и OxfordDictionary.com с цел да се актуализират определенията и да се включат допълнителни задвижващи методи, включително за електрически превозни средства.

Дейвид Браун, директор на отдел „Имена на модели“ в Jaguar споделя: „Много време и мисъл се влагат в името на всяко ново превозно средство или технология, за да се гарантира, че то е удобно за потребителите. Изненадващо е да видите, че определението за автомобил е малко остаряло. Ето защо приканваме английския речник на Оксфорд да актуализира своята информация, за да се отрази новата ера и преминаването от традиционните двигатели с вътрешно горене към по-устойчивите електрически агрегати“.

Оксфордският английски речник се счита за широко приет орган на английския език. Това е ненадминато ръководство за значението, историята и произношението на 600 000 думи от миналото и настоящето на целия англоезичен свят.

Jaguar представи първия си изцяло електрически автомобил миналата година.  Новият I-PACE разполага с характеристиките на спортен автомобил и впечатлява със спиращи дъха системи и технологии от ново поколение. Съвременната литиево-йонна батерия с мощност 90 kWh и олекотената алуминиева конструкция на британеца му позволяват изключително ускорение от 0-100 км/ч само за 4,3 секунди и впечатляващ пробег от 470 км (WLTP) само с един заряд на батерията.

Докато в английският речник на Оксфорд преразглеждат предложението, Jaguar насърчава хората, да не изостават от кампанията и ни пита: как трябва да се определи думата „кола“? Може да се включите и Вие в дискусията в каналите на Jaguar в Twitter, Facebook и Instagram, като използвате хаштаг #RedefineTheCar с вашите предложения.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации