Електрическият кросоувър Hyundai Kona стана първият автомобил с нулеви вредни емисии, който покорява най-високия връх на Земята – Еверест. Произведеният в Индия автомобил успя да достигне до финалната точка на маршрута – така наречения Северен базов лагер, който се намира на надморска височина от 5150 метра.

Изкачването мина под лозунга „Mission-Emission Impossible“, като идеята е да се подчертае трудностите, с които се сблъсква автомобил на батерии при подобно изпитания. Зад волана на автомобила е бил опитният алпинист Аджин Баджак, който има сериозен опит в изкачвания в Хималаите.

 

Именно Баджак беше е първият гражданин на Индия, който успя да покори Северния полюс и да забие там държавния флаг на страната си през 2006 г. Сега той преодоля около 700 км, за да достигне до базовия лагер на Еверест, където температурата е минус 12 градуса по Целзий.

 

Преди 3 години до същото място с автомобил достига и друг любител на екстремните преживявания. Жител на Сингапур се изкачи на 5150 метра със спортен Nissan GT-R. Мъжът не разкри какви доработки е правил по суперколата, но от снимките се видя, че тя е със значително увеличен пътен просвет, както и с усилена предно броня.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации