За това, че принадлежащата на групата Renault марка Alpine ще пусне кросоувър се заговори още преди премиера на единственият сериен модел – купето A110. Предполагаше се, че ова ще бъде лек и маневрен конкурент на Porsche Macan. Не е ясно докъде са стигнали французите с този проект, но те все пак показаха подобие на кросоувър, което носи името A110 SportsX.

Автомобилът дебютира на изложението International Automobile Festival в Париж. На същото място преди 5 години се появи копие на виртуалната суперкола Alpine Vision Gran Turismo от състезателния симулатор Gran Turismo 6.

 

За създаването на SportsX дизайнерите и инженерите на Alpine са черпили вдъхновени от рали-версията на оригиналното A110 и по-специално от автомобил, който през 1973 г. печели рали „Монте Карло“. Така в основата на машината е спортна кола със задно предаване във версия Pure с намалено от 1103 на 1098 г.тегло.

 

Серийното купе е било разширено с 80 мм, а клирънсът му е увеличен с 60 мм. Сменени са броните, добавени са защитни пластини и вентилационни отвори в задната част, а също така е поставен и багажник за ски на покрива.

 

Под капака си остава оригиналният двигател. Това е 1,8-литров бензинов тубомотор с 4 цилиндъра, който развива 252 к.с. Агрегатът е свързан със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

 

Засега това е камо прототип, но не изключено на по-късен етап да се появи в ограничена серия.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации