Автомобилът е измислен в Европа, но американецът Хенри Форд, с находчивия си бизнес нюх, изцяло променя автомобилната индустрия.

Имено той прави колата масов продукт, достъпен за средностатистическия гражданин. От негово време до наши дни, американският континент е дал на света много и разнородни коли.

Вижте 5-те от най-емблематичните американски коли, които ще останат в историята.

1908 Ford Model T – това е пионерът!  През 1913 година се е продавал за 525 долара. В наши дни този много ретро модел е малко по-скъп – струва 12 740 долара.

Metal Earth 1908 Ford Model T ( Red ) | 3D Metal Model Kits

 

1930 Cadillac V-16 – преди Втората световна война марката има много по-силни позиции, отколкото днес. Както свидетелства и наименованието на возилото, то се задвижва от V16 двигател, който е обявен за истинско произведение на инженерното изкуство. Автомобилът е символ на разточителството отвъд Океана.

1930 Cadillac V-16 Roadster For Sale | Buy Classic Cars | Hyman LTD

1953 Chevrolet Corvette – Дизайнерът на първото поколение Chevrolet Corvette Хари Ърл се възхищавал на европейските спортни автомобили и най-вече на  Jaguar XK120. Така му хрумнало, че и Америка може да има свой такъв автомобил, с който да се гордее и създал Chevrolet Corvette.

1953 CHEVROLET CORVETTE CONVERTIBLE

1964 Pontiac GTO – благодарение на този автомобил концепцията за мотор с осем цилиндъра стига до изцяло нови висоти. Това е най-мощния автомобил до този момент, през 60-те само смелчаците си позволяват да натиснат газта докрай.

1964 PONTIAC GTO 2 DOOR HARDTOP

1984 Dodge Caravan – Chrysler изпитва сериозни затруднения през 80-те години на миналия век, но изненадващо пуска минивана. Именно този модел измъква компанията от кризата, тъй като е изключително успешен.

Dodge Caravan Caravan I • 2.5L (100 Hp) технически характеристики и разход на гориво — AutoData24.com

Разбира се, има още много знакови за американското автомобилостроене автомобили.  Тези 5-те обаче са сред най-популярните и въпреки че вече е минало много време от изобретяването им, са все така интересни и актуални, особено на феновете на ретро автомобили.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации