Да се крадат катализатори на коли е масово явление от доста години насам – не само у нас, но и на големите автомобилни пазари. С настъпването на финансовата криза и инфлацията, за съжаление, този тип престъпления стават още повече.

Катализаторите са примамливи за крадците, защото съдържат малко количество, но много ценни метали – родий, платина и паладий. И трите метала струват много повече, отколкото през 2019 година, тоест преди началото на ковид пандемията.

Платината струва 31 евро за грам, а паладият е 63 евро за грам. Това го прави по-скъп дори от златото, чиято стойност върви около 57 евро за грам. Най-скъп обаче е родият – 450 евро за грам. Това е около 8 пъти повече от цената на златото. За сравнение, през 2019 година родият е струвал 90 евро за грам.

В катализаторите се съдържат средно по 5 грама и от трите ценни метала.

Нека видим кои коли са най-застрашени, според статистика, правена в САЩ и Германия.

В Германия първенец в негативната класация е Volksvagen Polo III – това са автомобили, които са се произвеждали между 1994 и 2002 година. Бензиновите двигатели са по-застрашени от дизеловите.

След Volksvagen Polo III, следва Opel Astra G – отново стар автомобил, произвеждан между 1998 година и 2005 година.

При този тип возила катализаторът е монтиран отдолу и много лесно може да се отреже и да се вземе. При по-новите модели той се намира под капака и свалянето му отнема повече време и усилия.

Третият модел, чиито катализатори най-много се крадат в Германия е Toyota Pruis III. В неговия катализатор има сериозно количество родий и това го прави предпочитана мишена за престъпниците.

Нека сега видим каква е ситуацията отвъд Океана.

Колата с най-краден катализатор е Ford-f-series. Това е най-продаваният автомобил в Северна Америка в последните 50 години и най-предпочитан от крадците, когато става дума за катализатори.

На второ място е Honda Accord – при нея достъпът до катализатора е много лесен и крадците, разбира се, са наясно с това.

Jeep Patriot е малко по-нов модел, но и при него свалянето на катализатора става много лесно и това е причина да е в топ 3 на колите с най-крадени катализатори в САЩ.

Как да защитите катализатора си от кражба?

Има един прост начин, показан от руски механик, живеещ в Сакраменто, Калифорния. Според него е достатъчно да се заварят стоманени болтове към двете парчета преди и след катализатора. Така кражбата става по-трудна и е много вероятно крадците да се откажат и да си потърсят по-лесна мишена.

И последно – не правете грешката да карате без катализатор, ако въпреки всичко колата ви стане жертва на кражба. Първо, че автомобилът ще изпуска много по-голямо количество вредни емисии и второ може да се стигне до проблем в блока за управление. Всъщност, има вероятност скоро коли без катализатори изобщо да не се допускат до градските центрове – като мярка за понижаване на вредните емисии.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации