Какво причинява загуба на мощност на двигателя и как да подобрите своя
Колата ви вече не работи както преди? Може би наскоро сте купили кола втора употреба, която се усеща като изтощена?
С течение на времето двигателите могат да загубят мощността си, което води до забележим спад в производителността и намалени конски сили и ефиктивност. Но какво стои зад този спад в производителността? И как може да го предотвратите?
7 потенциални причини за загуба на мощност на двигателя – и как да ги коригирате
Ако сте забелязали скорошен спад в мощността или чувствате, че двигателят на колата ви бавно губи мощност, има няколко възможни причини. Те варират от механични проблеми (които е вероятно да причиняват незабавен спад в мощността) и дългосрочни проблеми, които могат да доведат до намаляване на производителността с течение на времето.
1. Запушен горивен филтър
Горивните филтри са предназначени да предотвратят навлизането на частици и отлагания в горивопроводите и достигането им до двигателя. Но като всеки друг филтър, те могат да се запушат с течение на времето, което води до намалена мощност на двигателя. Когато горивните филтри се запушат, те могат да попречат на цикъла на горене, тъй като не достига достатъчно гориво до двигателя. В този случай се използват специални препарати и добавки, за да помогнете за отстраняването на мръсотията и да гарантирате, че горивната система на вашия автомобил работи както трябва.
2. Запушени горивни инжектори
Горивните филтри не винаги са достатъчни, за да предотвратят навлизането на частици и отлагания в горивната система. И именно тези отлагания могат да запушат горивните инжектори, предотвратявайки достигането на правилното количество гори до горивната камера. Горивните инжектори имат тесни дюзи, които лесно могат да се запушат с мръсотия и частици. Когато това се случи, те вече не могат да доставят гориво към двигателя ефективно, което води до спад в производителността и ефективността на двигателя. За да разрешите това, има почистващи препарати за дизелови и бензинови системи, които са специално проектирани да почистват отлаганията от горивната систма, с иновативна почистваща формула, която разтваря мръсотията и подобрява ефективността на системата.
3. Запушен въздушен филтър
Въздушният филтър изпълнява подобна задача за горивния филтър и също като неговия аналог, той също може да се запуши с мръсотия, която пречи на работата на двигателя. Когато до двигателя не може да достигне достатъчно въздух, това преди на цикъла на горене, което води до спад в мощността, който може да бъде изненадващо значителен. За щастие, почистването на запушен въздушен филтър е лесен процес, така че ако това е причината на проблемите ви с производителността, имате късмет. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете филтъра (намира се в самата предна част на колата и трябва да лесен за достъп) и да го почистите добре. Можете да използвате прахосмукачка за това, но въздушна тръба или кутия със сгъстен въздух работи най-добре.
4. Мръсна изпускателна тръба
Ако колата ви не гори ефективно гориво поради запушен въздушен филтър, горивен инжектор или подобен проблем, това може да има косвен ефект в изпускателната система. И когато ауспухът се задръсти с мръсотия и сажди от двигателя, това може да доведе до забележим спад в мощността. Запомнете: задачата на ауспуха е да премахва изпаренията от двигателя и да намалява количеството замърсяване, което колата ви отделя. Когато не може да направ това ефективно поради запушване, сензорите в системата ще предадат към ECU (блок за управление на двигателя), който автоматично ще намали мощността на двигателя, за да предотврати опасен скок в емисиите. Почистването на мръсен ауспух не е лесен процес, така че може да се наложи да закарате колата си на професионалист, за да я оцени. Като цяло обаче можете да избегнете този тип проблеми, като следите поддръжката на движателя и се уверите, че въздушният филтър, горивните инжектори и горивните филтри се поддържат чисти и работят по най-добрия начин.
5. Дефектна запалителна свещ
Сега е време да разгледаме механичните проблеми, които могат да причинят незабавен и значителен спад в мощността на двигателя, като се започне от дефектна свещ. Запалителните свещи създават електрическата искра, от която вашият двигател се нуждае, за да запали. Когато възникнат неизправности, може да забележите проблемите със стартера, неправилно запалване или лошо ускорение, в който случай ще трябва да се идентифицират и смени лошият щепсел.
6. Неизправен сензор
Модерните автомобилни двигатели разполагат с набор от сензори, които са проектирани да откриват неизправности и да поддържат компоненти да работят както трябва. Проверявайки всичко – от температура до емисии, тези сензори изпращат сигнали до ECU и са от съществено значение за поддържане на мощността и производителността. Въпреки че неизправностите със сензор на двигателя са необичайни, когато мигат, те могат да причинят редица проблеми – включително намалена мощност на двигателя. И за да влоши проблема, неправилно функциониращ сензор може да бъде труден за диагностициране, тъй като симптомите са толкова сходни с други проблеми под капака. Най-добрият начин да диагностицирате дефектен сензор на двигателя е да резервирате колата си при професионален механик. Повечето сервизи веч разполагат със специализирани инструменти за диагностика на двигатели, които бързо откриват грешки в сензорите, така че можете да разрешите проблема бързо и безопасно.
7. Други механични проблеми
Независимо дали сте забелязали внезапен спад на мощността или мощността на двигателя на вашия автомобил изглежда се влошава с течение на времето, има набор от механични проблеми, които може да са виновни, включително:
• Дефектна горивна помпа
• Лоша запалителна бобина
• Дефектен EGR клапан
• Детектен турбокомпресор
Ако не сте сигурни как да коригирате проблема с производителността на вашия автомобил, винаги препоръчваме да го занесете на професионален механик за допълнителни тестове и диагностика. Проблемите със захранването вероятно ще се влошат с времето, така че ще ви се струва да се справите с проблема по-рано, отколкото по-късно.
Как да предотвратите загуба на мощност на двигателя
Въпреки че е невъзможно да се избегнат наплно грешките на двигателя, има неща, които можете да направите, за да намалите вероятността от намалена производителност и мощност. Това включва:
• Обслужване на колата поне веднъж годишно, в съответствие с указанията на производителя.
• Използване на специални горивни добавки за поддържане на горивната система чиста и без замърсявания и отлагания, които водят до запушвания.
• Без пренебрегване на спадове в производителността; колкото по-бързо бъде отстранен проблемът, толкова по-малко вредно е дългосрочното въздействие.
• Периодично проверяване на въздушния филтър за запушвания и натрупвания. Всички малки проверки, които можете да направите сами, могат да бъдат полезни в дългосрочен план.
• Следене на общото състояние на двигателя, включително редовни проверки на нивото на охлаждащата система/антифриз и маслото.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации