Търсите си кола, но не знаете на какво точно да се спрете? Дали да бъде по-скъпа и по-нова или на този етап имате нужда от по-икономична? Малка или голяма да е? Каква марка? Какъв цвят? Въпросите са много, а разнообразието на пазара огромно.

Ето 5 стъпки, които да направите и които ще ви помогнат при избора на возило.

 1. Определете какви са вашите нужди

„Правилната кола“ за вас зависи какви нужди точно имате. Затова ги определете и едва след това действайте. Отговорете си на следните въпроси:

 • Колко пътници ще возя и колко често ще се налага да карам много хора?
 • Ще возя ли деца?
 • По какви пътища карам?
 • Имам ли нужда от допълнителни екстри?
 • Имам ли достатъчно средства за скъпа поддръжка, ако колата има нужда от такава?
 • Имам ли гараж, където да я паркирам или ще стои на улицата?

Когато си отговорите на тези въпроси, ще добиете по-ясна представа какво возило ви трябва.

 1. Определете бюджета си.

Разбира се, каквото и да си говорим става дума за пари. Определете с какъв бюджет разполагате и така ще стесните кръга на възможностите. Златното правило за изгодна покупка е месечната ви такса за нов автомобил (ако е на лизинг) да не надвишава 15 процента от месечното ви възнаграждение.

 1. Решете дали ще плащате цялата сума или ще я купувате на лизинг

И двете имат плюсове и минуси, определете кое предпочитате.  Ако автомобилът е на лизинг ще имате възможност да карате по-скъпа кола – такава, за която не бихте могли да извадите готова сума. Също така ремонтите ще се поемат от фирмата. Ако обаче си я купите – тя ще бъде ваша на момента и няма да мислите напред във времето дали имате достатъчно средства да си плащате лизинга.

 1. Разгледайте повече варианти

Ако вече сте си избрали определена кола, не бързайте. Разгледайте и другите варианти от този клас – може да се окаже, че има модел или марка, които са по-подходящи за вас, но не сте им обръщали внимание.

 1. Карайте преди да купите

Специалистите съветват винаги да се прави test drive – едва когато покарате колата ще може да усетите дали е вашата или не. Направете test drive на няколко коли, на които сте се спрели и където се чувствате най-комфортно, заложете на този вариант. Разбира се, като съобразите и останалите фактори.

Когато вече сте направили избора си, действайте, без да се бавите, защото вече сте наясно какво точно ви е нужно. И не забравяйте, че колата има нужда от поддръжка, редовни посещения в сервиз и внимателно шофиране.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации