Калифорнийската административна агенция отказа да преразгледа твърдението на Tesla Inc, че щатският орган за защита на гражданските права, който съди компанията за расови пристрастия в монтажен завод, бърза да съди бизнеса, без да проведе пълно разследване.
Службата по административно право на Калифорния в писмо отхвърли петицията на Tesla, подадена през юни, за да се определи дали Министерството на гражданските права е приело „подземни разпоредби“, които нарушават изискванията, които трябва да изпълни, преди да съди работодателите. Писмото, получено от Ройтерс, е с дата 8 август, но е пристигнало в отдела едва миналата седмица.
Във висящ съдебен процес, заведен през февруари, се твърди, че водещият завод на компанията във Фримонт, Калифорния, е бил расово сегрегирано работно , където чернокожите служители са били тормозени и дискриминирани по отношение на работните назначения, дисциплината и заплащането.
OAL, който преглежда разпоредбите на държавните агенции и може да препоръча промени, не посочи причина за отказа и каза, че Tesla все още може да предяви своите претенции в съда. Петицията на Tesla към OAL беше опит да се овладеят правомощията на отдела да преследва случаи на дискриминация, като го принуди да предприеме допълнителни стъпки, преди да заведе дело, като например предоставяне на бизнеса на подробни обяснения за предполагаеми законови нарушения и полагане на усилия за уреждане извън съда.
Във висящото дело Tesla твърди, че Министерството на гражданските права е завело дело, без дори да уведоми компанията за всички искове или да ѝ даде шанс да се защити.
Съдия от щата Калифорния трябва да проведе изслушване в сряда по искането на Tesla за отхвърляне на делото. Делото е едно от няколкото висящи в калифорнийските съдилища, които обвиняват Tesla в толериране на дискриминация и сексуален тормоз във фабриките си.
През април щатски съдия намали присъдата на журито за чернокож работник, обвинен в расов тормоз, от 137 милиона долара на 15 милиона долара. Работникът Оуен Диас отхвърли намалената награда и избра нов процес, който е насрочен за март 2023 г.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации