Съпругата на Карл Бенц прави истинска автомобилна революция, превръщайки се в първия шофьор в света

Берта Бенц не е просто съпругата на Карл Бенц – човекът, когато считаме за създателя на първия автомобил с бензинов двигател. Всъщност колите са такива, каквито ги познаваме днес, благодарение на Берта.

Каква е нейната история?

Карл Бенц е създал и патентовал своето творение, но то стои в гаража, тъй като той не вярва, че може да издържи на много дълго разстояние и не смее да го кара. Берта обаче е далеч по-смела.

Един ден, без знанието на мъжа си, се качва с експерименталната кола заедно с двете си деца и решава да отиде при майка си. Изминава цели 180 километра сама с децата, което е нещо революционно за времето си.

Триколесното возило вдига 40 километра в час и се задвижва от четиритаков двигател с 2, 5-конски сили. Разбира се, по пътя има много проблеми и многократни спирания. Налага се момчетата да бутат колата, когато има наклон, тъй като колата нямала достатъчно мощност. Налага се Берта да ползва фибите и жартиера си, за да оправи някои неизправности и да продължи напред.

В крайна сметка обаче г-жа Бенц постига целта си и отива на гости на майка си…с кола. Това се случва през 1888 година и се счита за първото шофиране в света. Тоест Берта Бенц е първият шофьор в историята на човечеството!

Берта и децата изминават и пътя обратно и се прибират при слисания Карл Бенц. Провокиран от стореното от жена му той прави редица подобрения, за да може автомобилът да изминава успешно дълги разстояния и да има повече мощност.

Случката се разчува из много градове и села и интересът към творението на Бенц става огромен. Това е и началото на една от най-известните и предпочитани марки автомобили в света – Mercedes Benz.

Днес наричат Берта Бенц „жената, предизвикала автомобилна революция“.

Благодарение на нея мъжът й открива фабрика за производство на автомобили през 1906 година.

До смъртта си през 1929 г. Карл Бенц винаги се съветва с Берта за работата, тя участвала и в тестването на возилата.

Берта Бенц доживява дълбока старост и умира няколко дни след като става на 95 години.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации