Колкото и необичайно да звучи за хората в Северното полукълбо, сблъсъците с кенгура са сериозен проблем за шофьорите в Австралия. Кенгурата са големи и силни животни и изскачат внезапно, поради особености на движението си. При сблъсък дори с ниска скорост, пораженията по автомобила могат да бъдат съществени, а не е изключена и заплаха за живота на пътниците.

На пазара се предлагат различно продукти, които би трябвало да помогнат да се намалят тези сблъсъци, но те не работят особено ефективно. Например свирките, които отблъскват животни се чуват добре на фона на звука от двигателя, нито могат да се ползват преди опасността да е станала непосредствена.

За решаването на този проблем Фолксваген се съюзява с Университета на Мелбърн и създават „RooBadge”. Това е електронно устройство с говорител, което излъчва насочен звук на определени честото, за да отблъсне кенгурата от пътя си.

Устройството е изцяло ограничено в самата емблема на Фолксваген, което намираме за изключително елегантно и дискретно решение.

Устройството е още на етап тестове, а и не  е ясно дали ще бъде включвано в новите модели на марката, предвидени за австралийския пазар или ще трябва да се инсталира допълнително.

Ако има успех, подобно устройство би могло да се разработи и за други животни, като начин за намаляване на катастрофите поради сблъсъци с животни.

Междувременно, докато това стане, ако се намирате в местност, в която има концентрация на диви животни, намалете музиката и се оглеждайте внимателно, за да избегнете ненужни разходи по ремонт.

Източник: Car and Driver

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации