Автомобилите имат различни течности, които минават през различните системи и спомагат за нормалното им функциониране. Няма по-важна или по-маловажна течност. Всички те са важни и трябва да бъдат проверявани периодично. А понякога и самият автомобил „сигнализира“ за наличен проблем.
Спирачната течност има директно влияние върху безопасността на движение. Има ли и кои са „симптомите“, които показват, че тя е за смяна?
Трудно спиране
Дори и количеството на спирачната течност да е достатъчно, сте забелязали, че все по-трудно спирате, особено при изминаването на дълги разстояния. Преди да правите каквото и да е по спирачната система, най-напред погледнете какво е състоянието на спирачната течност, защото с течение на времето тя губи свойствата си.
Корозирала спирачна система
Ако забележите това, значи спирачната течност има високо съдържание на вода и е загубила антикорозионните си свойства. Това може да доведе до ръждясване на буталата в спирачните апарати и до тяхното блокиране, които трудно ще се върнат в правилната позиция след спиране. Това ще причини бързо износване на накладките и дисковете, ще се увеличи разходът на гориво и автомобилът ще вземе да „дърпа“ на една страна по време на спиране.
Изтекъл срок на годност на течността
Тя трябва да се сменя задължително на две години. А при закупуване на автомобил втора употреба, смяната й също е наложителна.
При подмяна на части от спирачната система
Винаги, когато подменяте някоя от частите на системата – спирачна помпа, спирачни апарати или спирачни маркучи, спирачната течност също се подменя.
Следенето на вида и нивото на течността, ще ви осигури едно спокойно и безпроблемно шофиране.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации