Инсталационните компании искат стимули за разработване на адекватна инфраструктурна мрежа.

Почти общата липса на точки за зареждане по испанските пътища е един от основните фактори, които възпрепятстват налагането на електрически превозни средства като алтернативно средство за мобилност, според компаниите, които произвеждат и инсталират тези устройства за зареждане. Според тези източници липсата на предлагане и стимули се разглеждат като основните пречки пред развитието на електрическите зарядни устройства в Испания.

Според последните публикувани данни в Испания в момента има общо 32 422 точки за зареждане на електрически превозни средства. Въпреки че на пръв поглед този брой може да изглежда висок, в сравнение с други европейски страни още е доста далеч от средното за Европа. Особено ако се вземе предвид регистрираните в Испания над 460 хиляди електрически автомобила.

Ако в Испания в момента имаме само 0,06 зарядни устройства на превозно средство, твърдят бизнесмени в сектора, не е изненадващо, че потребителите не изпитват голяма мотивация да закупят електрическо превозно средство. Като се има предвид, че пазарът на електрически превозни средства ще се увеличи през следващите години, насърчаването на по-голям брой точки за зареждане трябва да бъде един от приоритети през следващите месеци.

Същите източници подчертават необходимостта от по-голяма диверсификация на моделите за зареждане, включително нови модели за бързо зареждане, ултрабързо зареждане и индукционно зареждане, за да се подобри гъвкавостта на електрическите превозни средства. По този начин би се насърчило използването на това транспортно средство сред населението. По- голям брой точки за зареждане в домове, предприятия, паркинги, търговски центрове и, разбира се, пътища би било от ключово значение.

Подчертава се, че стимулите са ключов аспект за насърчаване на устойчивата мобилност в Испания. Въпреки че вече има регулаторна рамка, която включва субсидии и финансиране, чиято цел е да насърчава алтернативите за мобилност, следващата стъпка трябва да бъде укрепването на тази рамка със стимули, посветени на инфраструктурата за зареждане. Това ще улесни инсталирането и ще насърчи закупуването и следователно използването, на електрически превозни средства. По този начин Испания може да напредне в енергийния преход и да се изравни с останалите европейски страни.

 

Източник : La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации