Когато караш по инерция пестиш гориво. Това схващане е разпространено в България още от времето на комунизма. Тогава обаче у нас се караха предимно източно-германски и руски коли, чиито двигателни технологии са правени около и даже преди Втората световна война.

Сега обаче автомобилите имат далеч по-добри мотори. Дали схващането за инерцията важи и в наши дни и вярно ли е изобщо?

Трябва да кажем, че за такова нещо можем да говорим само при возилата с механична скоростна кутия – при автоматиците да се превключва на режим N изобщо не е редно, тъй като кутията може да се повреди, има огромен риск затова.

И така, нека видим какво се случва с автомобилите с ръчна скоростна кутия, когато се изключи от скорост и колата се движи по инерция.

Според привържениците на тази теория, когато колата не е на скорост, оборотите на двигателя са по-ниски и така разходът на гориво е по-малък. Това е вярно, но основно за двигателите, които имат карбуратори. За тези с електронна система за подаване на гориво – не съвсем.

Инжекционните мотори работят по-различно, а те навлязоха масово още през 80-те години на 20 век.  Когато се движат по инерция те също харчат гориво, тъй като по този начин поддържат празните обороти.

Ето защо колкото по-модерен е автомобила, толкова по-малък е шанса да се пести гориво като се кара по инерция.  Освен това този тип шофиране е опасно, защото колата е много по-нестабилна. По-доброто решение е да се натиска по-малко газ, даже кракът да се махне от педала изобщо, ако сте в наклон.

Ето няколко по-ефективни начина за пестене на гориво:

  • Избягвайте резките спирания и ускорения, шофирайте по-плавно и внимателно
  • Поддържайте дистанция
  • Гледайте оборотомера, така по-лесно ще изберете на коя скорост да карате
  • Не карайте с висока скорост, ако се движите с над 90 километра в час разходът е по-висок
  • Проверявайте налягането в гумите и работата на спирачките – ако е налице неизправност, разходът на гориво е повече.
Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации