Всички притежетали на акции на автомобилнака фирма Nissan Motor Co Ltd осъществяват обичайното си годишно събрание тази седмица. На тази среща, наред с всичко останало, бе разгледан въпроса за признаването на френския концерн Renault SA, който държи около 43 процента от акциите на японския създател, за компания-майка.

Възможно е чаканото предложение да е било отклонено, като началният посочен мотив е, че това може да разкрие подробноси за капитала и бизнес съюза на автомобилните създатели. По този начин съюзът ще продължи да бъде неравен, тъй като марката Nissan притежават само 15% дял без право на глас в Renault.

Както определят от изданието Autonews, разкриването на основното споразумение за възстановяване на алианса Renault-Nissan би могло да хвърли светлина върху мащаба на дългогодишното партньорство, създадено преди около 23 години. Този съюз отдавна е източник на напрежение, тъй като позволява на Renault да увеличи собствеността си върху Nissan.

Nissan не одобряват Renault за компания-майка - nissan1

През месец април се появиха слухове, че Renault Group обмислят да продадат част от дяла си в Nissan Motor Co. Това би трябвало да донесе на френската страна милиарди долари, които е напълно възможно да бъдат инвестирани в електрификацията на моделната линия, и освен това би могло да облекчи обтегнатите отношения между двете страни. В този момент обаче, тази информация още не е ясна.

Ситуацията с двете фирми се усложнила допълнително с ареста и последвалото бягство на Карлос Гон – бившият ръководител на дружеството на Renault-Nissan. Той се е укривал в Ливан от 2019 година и отправя обвинения към японските власти в заговор с ръководството на Nissan, което се опълчи на сближаването с марката. Освен всичко това, Гон яростно критикува новата политика на автомобилния създател.

Към този момент Renault е собственик на 43% дял в Nissan, който по сегашните нива се оценява на около 983,5 милиарда йени или 7,1 милиарда евро. Делът пък на Nissan във френския концерн е само 15%.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации