Емблематичният Opel Corsa, който има статут на един от най-популярните модели в историята, става на 40 години. Оттогава по пътищата са тръгнали 6 поколения автомобили, а бройката им е наистина впечатляваща – на 14 милиона коли са били произведени.

Компанията Opel реши да отбележи кръглата годишнина. Немците пуснаха на пазара специална версия, която носи името „40 Jahre“, в превод  „40 години“.

Серията е лимитирана, излизат 1982 бройки, а интересното е, че всички те ще бъдат в червен цвят или по-точно в новата боя „Rekord Red“. Цветът е много близък до този на оригиналната Corsa A. Идеята на черния покрив е да създава контраст и още повече да подчертава червения цвят.

Освен покрива, в черно са още надписите, джантите, които са 17 цола, корпусите на външните огледала и емблемата на Opel.

Интериорът е съвременен, но с намигване към миналото. Възроден е шарения модел на калъфите на седалките от първото поколение на Opel Corsa – това е характерен детайл за старите автомобили от този вид. На човека, който си купи колата, се подаряват и чорапи в същата гама. Ако клиентът е по-придричив, материята може да бъде друга, като за тази услуга няма да се заплаща.

Opel Corsa стана на 40, пускат юбилеен модел - opel 5

Всяко едно возило получава табелка с номер от 0001 до 1982, която стои на арматурното табло.

Модерните технологии също са внедрени. В оборудването влизат Apple CarPlay и Android Auto, система за предупреждение при възможност за сблъсък, разпознаване на пешеходци, ако има такива наблизо, автоматично аварийно спиране, LED – светлини и други.

Засега цената на юбилейния модел не е ясна. Всъщност, тя ще варира, защото колата ще може да се поръчва с наличните за Corsa комбинации и в зависимост от това какво точно има в конкретния автомобил, ще се определя стойността на возилото.

Вече има голям интерес към Opel Corsa и се очаква юбилейните автомобили бързо да намерят своите собственици. Специалните бройки ще се разпределят между представителствата на немската компания в Европа. Поръчките започват още през следващите седмици.

Opel Corsa стана на 40, пускат юбилеен модел - opel 7

Защо Opel Corsa има такъв голям успех в годините?

Преди да бъде произведен той, на сцената се появява друг успешен модел на марката – Opel Kadett. Малкият автомобил е любим на мнозина, но с напредване на времето хората стават по-претенциозни и имат нужда от повече екстри. Така, през 1982 година, се появява Opel Corsa – отново малък и компактен автомобил, но по-модернизирана версия.

Първата се кола се появява в новопостроения тогава завод в испанския град Сарагоса и много бързо набира популярност. Малко след това буквално се превръща в бестселър. Според специалистите успехът се дължи на иновативните технологии, които се внедряват в различните поколения Corsa.

Разбира се, любимият на милиони автомобили, има и електрическа версия – през 2019 година бе представен Opel Corsa F. Той се движи изцяло на ток, без да произвежда вредни емисии и също е оборудван с технологии от ново поколение.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации