Лято е, температурите са високи, за много хора горещините са трудни за понасяне.  Прекалено топлото време може да е опасно не само за хората, но и за колите. Ако автомобилът често и за дълго време стои под лъчите на слънцето, боята му може да избледнее сериозно, двигателят да прегрее и други. За какво трябва да се внимава през лятото – ето няколко съвета.

Не бързайте с включването на климатика

Мнозина, когато се качат в колата през лятото, първо пускат климатика. Идеята е ясна – навън е много горещо, салонът се е нагрял и вътре в купето е още по-горещо, затова искаме охлаждането да стане възможно най-бързо. Обаче това не е най-правилното нещо, което може да се направи. Големите температурни амплитуди са много вредни за тапицерията, пластмасата и стъклата.

Затова, по-добрият вариант е първо да се отворят прозорците, за да стане малко течение, да се изчакат няколко минути и едва след това да се тръгне. А включването на климатика да стане около 5-10 минути след потеглянето.

Диагностика на двигателя и охладителната система

Преди началото на лятото е хубаво да се направи диагностика на двигателя и цялата охладителна система, особено ако колата е по-стара. Трябва да сте сигурни, че всичко е изправно, защото ако не е, в горещините има опасност от прегряване.

Ако все пак това се случи, въпреки превантивните мерки, трябва да спрете веднага, да изчакате колата да се охлади и да долеете антифриз. Разбира се, при първа възможност, автомобилът трябва да бъде откаран в сервиз, за да се види откъде идва проблемът.

Използвайте сенник

Ако паркирате колата на слънце, трябва да сложите сенник на предното стъкло – така салонът ще се нагрее много по-малко.

Пазете спирачките

Всички знаем колко важно е спирачките да са изправни. През лятото опасността от прегряването им е по-голяма, затова трябва да се следи състоянието им. Също така е добре да се внимава да не се натиска рязко спирачката и да не се кара твърде агресивно.

Автомивка – поне веднъж седмично

Споменахме вече, че слънцето вреди на боята. Петната и замърсяванията водят до неравномерно избледняване. За да не се случва това, колата трябва основно да се мие на автомивка поне веднъж седмично.

Ако съобразите тези неща и спазвате правилата, шофирането ще бъде безопасно и приятно независимо от горещините навън. Бъдете отговорни и не подценявайте детайлите.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации