Много  хората си мислят, че бавното каране винаги спестява от горивото, но далеч не е така. Много често се случва,че ограничаването на скоростта се превръща в по-висок разход. Всички си задаваме въпроса каква скорост да развиваме в града и на извънградското трасе? Специалистите от Auto.Mail отговарят на този като си служат с изчисленията за разход на гориво по системата NEDC, употребяван от производителите през 1997-2018г.

С течение на времето старият стандарт бе заместен от по-новия и по-конкретенWLTP. Полезно е, разбира се, да се разкрие как автомобилните производители измерват разхода на своите модели, а и да известяват за стандарти при появата на ново превозно средство на пазара.

Скоростта в градовете

В градската среда при скорост от 70 км/ч разходът се увеличава. На всеки шофьор се налага да спира или да ускорява, както да включва на по-висока предавка, като оборотите стигат до 3500 в минута. Според специалистите, автомобилите горят повече бензин.

В съответна ситуация атмосферния двигател с обем 1,6 или 2,0 литра харчи около 9-10л/100км, но ако сте поглеждали данните, производителят в тях споделя, че разходът е 7л/100км, но далеч тези стойности нямат нищо общо с реалните разходи, тъй като резултати са измерени по цикъла NEDC.

С каква скорост да се движите, за да пестите гориво - 2

В такъв случай техниката е направена да отговаря на екологичните разпоредби – Евро 5. Такъв тип резултати получаваме, когато колата увеличава до 50 км/ч за около 25 секунди с най-ниска тяга на двигателя. За всички нас е ясно, че никой не кара така. Ако сте решили пък да си го поставите като цел може да спестите гориво.

По време на тестването от NEDC имат изисквания да бъде изключен климатика и мултимедийната система, както и фаровете. След потеглянето на автомобила, когато достигнете 20км/ч, е необходимо да превключите на четвъртата предавка, а щом стигнете до 30км/ч – най-високата. Когато се случи това, е редно да увелитиче скоростта – натискате леко педала и не допускате обортомера да превиши 1100 об/мин. В този процес автомобилът, който е застрашен от спиране, може да се побере в паспортните данни на производителя.

С каква скорост да се движите, за да пестите гориво - 3

Когато шофирате в града може да бъде използван и разнообразен алгоритъм – ускорение в ритъма на трафика, но когато скоростта достигне 50-60 км/ч, наложително е да се премине към най-високата скорост на кутията.Това е задължително да се случи, в момента в който стрелката на тахометъра стигне до 1500 об/мин. При такава скорост инжекционния двигател има 80% тяга и е в състояние да поддържа доста уверено движение. В такъв случай разходът на бензин ще спадне с 1-2л/100 км.

Скоростта извън града

Когато шофирате извъградско с ограничаване на скоростта до 90 км/ч – разходът е намален. Точно тогава колата получава достатъчно кинетична енегргия и се нуждае от бензин, за да преодолее въздушното съпротивление и триене върху повърхността. Това съпротивление се увеличава пропорционално на скоростта.

С каква скорост да се движите, за да пестите гориво - 4

Това значи, че при увеличаване на скоростта с 30 км/ч разходът скача с 1/3. Темпото при тези условия е 80-85 км/ч, като по този начин се доближават стойностите, изчислени от NEDC. Данните на автомобила пък сочат, че разходът на атмосферния двигател 1,6 литра на магистрала е приблизително 6л/100 км – това е възможно, когато оборотите не вдигат 2000 в минута.

Един последен факт – завоите на магистралите са създадени, така че радиусът им на завиване е базиран на скорост от 80 км/ч. С тази скорост е възможно да се шофира с часове с най-високата предавка, дори не се налага рязко спиране или увеличаване.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации