Вижте още любопитни подробности за малокалибрените автомобили

Кола само с две места и мини размери – това са добре познатите на всички ни Smart-чета. Има и други марки малки коли, но тези може би са най-разпознаваемите. В България не са много предпочитани, но в южните италиански и гръцки градчета, където улиците са тесни, а местата за паркиране почти никакви, са под път и над път.

У нас мнозина гледат със снизхождение към този тип автомобили, тъй като не могат да развият висока скорост, а и не стават за носене на багаж. Smart-четата обаче нямат и тези претенции. Защото говорим за идеалната градска кола, която определено не е за препоръчване за по-дълъг път.

Нека видим някои интересни факти за Smart.

Smart Automobile не е независима компания, тя е подразделение на друга фирма – намиращата се в германския град Бьоблинген – Daimler-Benz.

Историята на малките коли стартира през 80-те години на миналия век. Идеята за компактен малокалибрен автомобил е на швейцарския часовникар Николас Хайек.

Първоначално не е никак лесно, започва се със сътрудничество с Volksvagen, но гигантът се отказва от него почти веднага. Когато изглежда, че нещата изобщо няма да се случат, Хайек намира идеалния партньор в лицето на друг автомобилен гигант, не кой да е, а самият Mercedez-Benz. Така, през 1994 година се сключва договор за сътрудничествf.

Три години по-късно, през 1997 година, е пуснат в производство първия автомобил, който наричат Smart City Coupe.

Кой е Николас Хайек – човекът измислил днешните Smart-чета?

Роден е през 1928 година в Бейрут, мести се в Швейцария със семейството си на 20-годишна възраст. През 1963 година основава Hayek Engineering. Той е основателят на компанията на часовници Swatch.

На него дължим и това, че по улиците виждаме симпатичните двуместни автомобили.

Умира през 2010 година на 82-годишна възраст от инфаркт.

А защо точно Smart? Думата на английски език означава умен. Такава е идеята, че това е иновативен, интелигентен автомобил от ново поколение. Освен това той е практичен, компактен и стилен.

Има го и във вариант Cabrio – моделът се казва City Cabrio.

Най-голямата слабост на Smart-четата е, че не са устойчиви при удар. Затова при новите модели се работи изключително в тази посока, системите АБС, ASR и ESP са налице.

Ето някои от предимствата на този тип коли:

  • Смятат се за по-екологични, дори и бензиновите
  • Вдигат по-малко шум
  • По-лесни са за паркиране
  • Разходът на гориво е по-малък
  • Издръжливи са, въпреки размера
  • Идеалното средство за придвижване в града

Разбира се, имат и недостатъци:

  • Няма място за багаж
  • Не са подходящи за извънградско пътуване
  • Не развиват висока скорост
Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации