От законова гледна точка, ако карате със зимни гуми през лятото, не правите нищо забранено и нередно. Законът позволява през цялата година да карате със зимни гуми. Обаче това изобщо не е препоръчително и сега ще обясним защо.

Когато навън е топло, на зимните гуми не им е комфортно, с това и на цялата кола не й е комфортно. Зимните са пригодени за сняг и лед и съдържат повече каучук. Това гарантира по-добро сцепление, нещо, което е важно, но за зимния период. Също така зимните гуми са с повече ламели и с по-едър профил, а целта отново е по-доброто сцепление.

Освен това, трябва да знаете, че зимните гуми не осигуряват безопасност през лятото, напротив. По-мекият материал не е така сигурен при високи температури и профилът се изменя, деформира се. По този начин колата е по-нестабилна на пътя, въпреки че е с по-стабилните зимни гуми.

Шофьорите, които закъснеят със смяната през пролетта, са наясно какво точно е усещането.

Също така, по-меките гуми имат и по-дълъг спирачен път.

Летните спират по-лесно и на сухо, и на мокро, освен това са по-сигурни срещу аквапланинг.

Друг минус ако карате със зимни гуми през лятото е, че те ще се износят доста по-бързо. Минималната дълбочина на грайфера трябва да е 1, 6 милиметра, но се препоръчва да е поне 3 милиметра. Износването не е полезно и от екологична гледна точка. Колкото по-износени са гумите, толкова повече фини прахови частици се появяват в атмосферата и съответно замърсяват въздуха повече.

И накрая – зимните гуми не са препоръчителни през лятото и от чисто икономически съображения – те вдигат разхода на гориво. Понеже гумата е по-мека, съпротивлението при движение е по-голямо и така се изразходва повече гориво.

Ето защо, в никакъв случай не пропускайте момента за смяната на гуми, когато дойде по-топлото време. Разбира се, същото важи и за обратната смяна, която е още по-задължителна, защото в противен случай застрашавате живота си и този на останалите участници в движението.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации