На аукциона на Sotheby’s в Абу-Даби ще бъде продаден единственият екземпляр Zagato Raptor Concept. Автомобилът с характерен дизайн е построен на агрегатите на Lamborghini Diablo VT и е показан на автосалона в Женева през 1996 г.

Концептът Zagato Raptor е проектиран съвместно с Lamborghini и с бившия светоен шампион по скелетон Ален Вики. Идеята е, серийният модел да излезе в ограничена серия, която да попълни времето за производство между Diablo и неговия приемник Canto. В крайна сметка и двата автомобила не стигат до конвейера, а мястото на Diablo е заето от Murcielago.

 

За Zagato суперколата Raptor е първият автомобил, проектиран на компютър. Това позволява отказване от пълномащабен макет, като всичко – от първите рисунки до готовата машина, става за 4 месеца. Шасито на колата представлява тъбна рама, а каросерията е направена от карбон. Покривът може да се сваля, като мястото над пътника се покрива със специален елемент.

 

От Diablo е взета 6-степенната механична скоростна кутия, системата за задвижване на четирите колела с централен диференциал и атмосферен V12 с обем 5.7 литра. Двигателят е с два разпределителни вала, като развива 492 к.с. и 580 Нм. По-късно му е поставен механичен компресор и мощността скача до 620 к.с. Благодарение на леките материли Raptor тежи с 300 кг. по-малко от донора си, като ускорява от 0 до 100 км/ а 3,9 секунди. Машината няма нито ABS, нито система против буксуване.

 

До 2000 года Zagato Raptor принадлежи на Виси, който го продава за 216 000 долара. Сега Sotheby’s оценява колата на повече от 1 млн. долара.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации