Новият електрически седан на BMW ще се казва i4 и ще се появи на пазара през 2021 г., като ще получи батерии от пето поколение. Това твърди Roadshow, като разкрива подробности за автомобила.

Очаква се съперникът на Tesla Model 3 да получи литиево-йонна батарея с капацитет 80 кВт/ч, която ще осигури мощност на силовия агрегат от 530 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема под 4 секунди, но максималната скорост ще бъде ограничена по електронен път на 193 км/ч (120 мили в час).

 

Бъдещото i4 ще получи акумулатори от пето поколение (сега на електрифицираните модели на BMW се поставят батерии от трета и четвърта генерация), които са по-малки клетки. В компанията разчитат и на развитието на мощни зарядни станции, като от терминал със 150 кВт седанът ще получава 80% от енергията за 35 минути. Предполагаемият пробег според европейския цикъл WLTP е 600 км.

 

Според информациите, i4 ще получи няколко варианта на силов агрегат. Модулната платформа на седана позволява поставяне на електромотор, редуктор, управляваща електроника на всяка ос. Така инженерите на BMW ще могат да унифицират модела, като ще го произвеждат на конвейера използван за новата 3-Series и бъдещата 4-Series.

 

Акумулаторите ще бъдат поставени в пода на електромобила, което ще свали допълнително центъра на тежестта и ще повиши пасивната безопасност. Батериите обаче ще тежат доста, което принуждава марката да използва композитни материали за каросерията. А дизайнът ще напомня концепта i Vision Dynamics (на снимките).

 

Преди излизането на i4 баварският производител ще пусне на пазара кросоувър iX3, чиято премиера е насрочена за 2020 г. След това електрическата гама на BMW ще бъде допълнена от серийната версия на прототипа iNext и едва след нея ще излезе и i4.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации