Основният партньор на Daimler в Китай – BAIC Group, обяви план за удвояване на дяла си в германския производител Daimler, като има за цел да изпревари друга местна компания Geely, съобщава Reuters.

Държавният холдинг Beijing Automobile Group Co Ltd (BAIC) вече притежава 5% от Daimler, а сега започна да изкупува акциите на германската компания, предлагани на открития пазар. В момента BAIC е трети най-голям акционер в германския производител, но ще излезе на първо място, като ще изпревари своя китайски конкрент Zhejiang Geely Holding Group, който притежава 9,69% от Daimler и се стреми да разшири партньорството си с германския концерн в Китай.

 

Ако BAIC успее да вземе 10%, той автоматично ще получи място в Надзорния съвет на Daimler, каквото Geely в момента няма. От германския производител обявиха, че все още не са получили официално уведомление от китайския си партньор за намерението му да увеличи дяла си. Шефът на Daimler за Китай – Хубертус Троска, обаче заяви, че „приветстваме дългосрочните инвеститори в Daimler“.

 

BAIC е основен партньор на Daimler в Китай от години и управлява заводите на Mercedes-Benz в Пекин чрез основното съвместно предприятие на двата автомобилни производителя – Beijing Benz Automotive. Два месеца преди закупуването на 5-процентовия пакет акции през юли, стана ясно, че BAIC иска да инвестира в Daimler, за да подсигури инвестицията си в Beijing Benz Automotive.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации