На 9 декември Световната антидопингова агенция (WADA) взе решение да отстрани всички спортисти от Русия от участия в международни състезание, в това число Олимпийски игри, световни и европейски първенства. Засега няма яснота точно как ще се отрази това на автомобилния спорт, но се оказва, че стартът от шампионата на Формула 1 за Голямата награда на Русия също е под заплаха.

От автомобилната федерация на страната признаха, че решението на WADA се отнася и за автомобилните спортове, като в момента се водят разговори състезанието от календара на Формула 1 да остане.

 

„Все още няма яснота дали състезанието ще се проведе. Автомобилната федерация на Русия е подписала антидопинговия кодекс и неговото спазване и сред основните ни приоритети“, коментира главният секретар на федерацията Светлана Шахрова.

 

Факт е, че никой няма претенции към руските автомобилни състезатели, въпреки че в историята има случаи на пилоти, които са отстранени заради употреба на наркотици, а не на допинг. Формула 1 обаче има статут на световен шампионат, като един от стартовете му се провежда в Русия и именно той е под сериозна въпросителна.

 

Организаторите на надпреварата от руска страна обявиха, че договорът за провеждане на състезанието е подписан още през 2010 г., тоест преди WADA да започне разследване на руския спорт за манипулиране на допинг-проби. Очаква се решението на антидопинговата агенция и ако се стигне до забрана на Голямата награда на Русия, ще последва апелация в Международния арбитражен съд, който решава казуси, свързани със спорта.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации