Световният шампион Ойт Танак стана първата голяма жертва на рали „Монте Карло”, след като излетя от пътя в четвъртата отсечка на състезанието днес. Hyundai-ят на Ойт излетя от трасето 9,2 км след старта на етапа с над 180 км/ч, направи няколко премятания през капак, след което спря, а Ойт и навигаторът му Мартин Ярвеоа са невредими.

Това е първото рали за сезона, а Танак дебютира с новия си тим Hyundai, след като миналата година спечели титлата с Toyota.

В първото си рали за Toyota днес начело излезе Елфин Еванс, който свали от върха лидера след двете отсечки вчера Тиери Нювил. Уелсецът спечели и трите сутрешни отсечки днес и поведе с 8,9 секунди пред Нювил. Елфин поведе във втората отсечка днес, там където отпадна Танак, а точно в този етап Нювил имаше проблеми със сцеплението заради заледените и мокри участъци.

Трети в общото класиране е най-бързият от вчерашната първа отсечка Себастиен Ожие с Toyota, който спечели „Монте Карло” в последните шест години. Французинът догони сражаващите се Еванс и Нювил и стигна до обедния сервиз само на 9,7 секунди от съотборника си Елфин. Ожие обясни, че все още разучава Yaris WRC, особено що се отнася до поведението на колата в бързите участъци.

Днес сутринта Нювил поведе колоната с аванс от 19,1 секунди пред Ожие и с 25,4 пред Еванс, но авансът му беше стопен доста бързо от уелсеца. Танак отпадна от 4-ото място, като преди 4-ата отсечка беше на 10,3 секунди зад Нювил. Преди това Танак се завъртя в третия етап, но успя да продължи след удар в скат, а в този етап отпадна Гас Грийнсмит с Ford Fiesta WRC, който се завъртя с ниска скорост на заледен участък и падна в близката, но дълбока канавка.