Изключително рядко Bugatti излиза на търг на 1 април в Лондон и появата му изобщо не е шега – става въпрос за Type 59 Sports от 1934 година, а колата има богата история.

Автомобилът първоначално е бил част от заводския тим на Bugatti в състезанията от веригата Гран при през 1934 и 1935, като постига 3-о място в Монако и победа в Белгия. След това е колата е продадена на частен тим, който също я експлоатира с успех и през 1938 година я продава на краля на Белгия Леополд III.

Type 59 Sports се задвижва от 3,3-литров 8-цилиндров редови двигател с мощност 250 конски сили, а това може да се окаже една от най-важните коли на Bugatti, излизала на търг. Очаква се, че цената му ще надхвърли 14 милиона долара.

Предстоящият търг се организира от компанията Gooding & Co, която ще предложи още 15 коли, сред които са рядък Aston Martin и още една кола на Bugatti отпреди Втората световна война.

Второто Bugatti е Type 57S Atalante от 1937 година и попада сред най-ценените от колекционерите придобивки. От тази серия компанията за каросерии Atalante на Жан Бугати сглобява едва 17 коли, а добавката S указва, че този автомобил е по-лек, по-бърз и с по-модерна техника в сравнение с „обикновения” Type 57.

Първият собственик на колата на граф Хауи – автомобилен пилот и председател на Клуба на собствениците на Bugatti, след това идват още няколко британски собственици и накрая автомобилът е намерен в плевня, където престоял години наред. Следва пълна реставрация и се очаква цената на автомобила да надхвърли 9 милиона долара.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации