При рекордно високите цени на горивата в момента, е нормално всеки да търси начин да спести от тях. Някои шофьори ще ограничат карането на колите си, други може би изцяло ще заложат на градския транспорт. Има обаче няколко начина да спестите макар и малко пари от горивото на автомобила си. А за това кои са те, ще разберете в следващите ни няколко съвета.

Намалете теглото

Със сигурност автомобилите на повечето от вас са претрупани с какви ли не ненужни вещи. Освободете се от всеки излишен товар и карайте само с най-необходимите неща, които са ви нужни за вашето пътуване. Освободете се от това ненужно допълнително тегло, което ви струва пари.

Опитайте „хипермилинг“

Чували ли сте някога за това? Става дума за малка промяна в стила на шофиране, така че да стигнете от точка до точка, като намалите горивото си и пестите пари по време на карането. Научете се да шофирате по-плавно и опитайте да избегнете необходимостта от непрекъснато тръгване и спиране.

Слагайте гориво в резервоара си малко и често

Защо е нужно това ли? С цел да намалите теглото, е много по-добре да зареждате по-често, но по-малко гориво. Всеки един излишен товар, който карате, ще повлияе на MPG и икономията на гориво, а горивото в резервоара ни също се счита за товар. Колкото по-леко е на автомобила, толкова шансовете да пестите от гориво се увеличават.

Намалете скоростта при шофирането

Няма съмнение, че високите скорости водят и до по-голям разход на гориво. Ограниченията на скоростта, освен че гарантират безопасността на участниците в движението, но имат за цел да сведат използването на гориво е емисиите до минимум. Така че, ако искате да спестите пари, намалете скоростта и удължете времето на пътуването си.

Започнете да шофирате бавно

Със сигурност малко от вас знаят, че колата ви изгаря повече гориво през първите няколко километра от шофирането. Това е така, защото двигателят все още не е достигнал необходимата му температура и е нормално да има по-голям разход. За да сведете до минимум този разход, потегляйте бавно, избягвайте силното ускорение и шофирането на старт-стоп. Това ще доведе не само до икономия на гориво, но и намалява напрежението върху двигателя, което ще ви спести бъдещи разходи за поддръжка.

Следете налягането в гумите поне веднъж седмично

Налягането на гумите също е фактор, който може да допринесе вашите пътувания да станат по-икономични. Ако сте под или над препоръчителното налягане може да увеличите неволно съпротивлението при търкаляне, а това неминуемо води до загуба на гориво.

Спазвайки тези на пръв поглед не толкова значителни съвети, със сигурност ще доведат до намаляване на разхода на гориво. Опитайте и сами ще се убедите в това.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации