На 30 август от този свят си отиде единствения президент на СССР Михаил Горбачов. Освен с политическата си кариера той беше известен и с отношението си към колите. За разлика от Брежнев той не е имал колекционерска страст, а по-скоро е залагал на практичното.

Най-известното му возило е бронираният ЗИЛ-41052 от 1988 година. Получава го като наследство от Константин Черненко. Уникалното при нея е че е ръчно сглобена и има само 22 бройки. Къде са сега и колко са останали не е известно. Мощността на ЗИЛ-а е 351 конски сили, двигателя е с вместимост 7,7 литра, 8-цилиндров. За 13 секунди вдига до 100 километра. Основното предназначение на машината е била посещения в размирни райони.
В ежедневието Горбачов е предпочитал лимузина ЗИЛ-41047. Мощността на двигателя е същата, отново 7,7-литров V8. Развива 100 километра за 12 секунди. Колата тежи 3.5 тона.
Подарък от тогавашния президент на Америка Роналд Рейгън е Pontiac Grand Prix. Конските сили са по-малки -от 140 до 210. Макар и страхотен екземпляр за времето си Горбачов я дарява на музея AZIK.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации