Повечето проблеми, които възникват при карането на автомобила, изискват бързо посещение в сервиза. И ако някои все пак могат да изчакат известно време, то не така стоят нещата, когато откаже акумулаторът. Тогава се налага да се действа веднага, затова много хора не правят най-правилния избор, а и дават повече пари, отколкото е необходимо.

Как да изберете най-подходящия акумулатор за колата ви?

Ето няколко важни неща, които трябва да съобразите, когато купувате нов акумулатор.

Правилен размер

От съществено значение е акумулаторът, който купите да бъде в правилния за вашата кола размер. Ако е по-малък или по-голям той няма да може да работи добре и ще създава проблеми.

Тип захващане

Освен размера, трябва да се съобрази и типа захващане. В противен случай закрепването му няма да е стабилно и по време на движение ще се появяват вибрации, които са вредни и ще съкратят живота му.

Клемите за захващане са три вида – европейски, азиатски и американски тип. Най-лесният начин да се ориентирате какви ви трябват е спрямо производителя на возилото.

Стартов ток

Акумулаторът, който ще купите трябва да може да осигури достатъчно стартов ток на мотора. В противен случай паленето на колата няма да става от раз, както е нормално, а ще имате трудности, особено при по-студено време.

Капацитет

Този показател показва колко време акумулаторът би могъл да отдава заряд, измерването му става в ампер часове. Колкото капацитетът е по-голям, толкова по-дълго акумулаторът дава напрежение на електрическите консуматори, намиращи се в колата.

Технология

Повечето акумулатори са оловно-киселинни, най-вероятно и вие търсите такъв. Сред по-новите автомобили има такива, които разчитат на литиево-йонни акумулатори, но това е по-рядък и доста по-скъп вариант.

Производител, модел, цена

След като вече сте наясно с параметрите, трябва да изберете производител, конкретен модел, като, разбира се, ги съобразите и с цената. Не трябва да се хвърляте на най-евтиния възможен вариант, но не е нужно да давате и много пари – това, че акумулаторът е скъп не е гаранция, че е подходящ за вашия автомобил.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации