Първата кола под наем се появява през 1916 година в САЩ

В днешно време е много популярно да се наема кола под наем, най-вече при самолетни почивки. И това е разбираемо – много по-удобно е да разполагаш със собствен превоз и да видиш повече места, отколкото да се съобразяваш с градския транспорт, който на всичкото отгоре тепърва трябва да проучваш. Затова в повечето големи градове и най-вече около летищата има много фирми, които предлагат кола под наем.

Но знаете ли кога се е зародила услугата rent a car?

Може би ще се изненадате да разберете, че първата кола под наем е на повече от 100 години.

Първата компания за коли под наем е създадена от американеца Джо Саундърс през далечната 1916 година. А автопаркът в родния щат на Саундърс – Небраска, се състои само от една кола – Модел-Т на Хенри Форд.

Идеята на ентусиаста била да дава колата си на желаещи срещу 10 цента на миля. И ето че дошъл и първият клиент – говори се, че това е местен търговец, който имал нужда от возило, за да…се види с любимата си.

Явно търговецът бил на късмет, тъй като бизнесът на Саундърс бързо се разраства. Само девет години след началото той вече имал клонове за коли под наем в цели 21 държави.

Голямата депресия в Щатите обаче е нещо, което бизнесменът не може да преодолее и компанията му фалира.

Едва в края на 30-те години на XX век, услугата отново се появява отвъд Океана.  Но истинския бум е след края на Втората световна война, когато въздушният транспорт набира сила.

През 1946 година е основана Avis Airlines Rent a Car Systems – компания, която и до днес има много силни позиции на пазара.

Тя е създадена от бившия военен пилот Уорън Авис и носи неговото име. Първият пункт за автомобили е на летището в Детройт и се състои само от три превозни средства. Няколко години по-късно фирмата вече се простира извън страната и има клонове в Канада и Мексико, както и в няколко европейски държави.

През 50-години този тип бизнес много се разраства и се появяват и други фирми, предлагащи услугата.

Rent a car става популярна и в Европа.

В Русия обаче този тип услуга се развива с по-бавни темпове. В СССР пробват да предлагат коли под наем през 60-те години на миналия век, но идеята така и не печели популярност, за разлика от страните в Западния свят.

Едва в края на 90-те години, благодарение на чуждестранни бизнесмени, които търсят коли под наем, услугата започва да се развива и в Русия.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации