Японският производител Subaru ще се бори със смъртността по пътя посредством изкуствен интелект. Компанията работи върху нова версия на своята система за подпомагане на шофьора – EyeSight.

Новата технология се очаква да види бял свят през 2025 г. Тя ще използва изкуствен интелект за по-добро компютърно разпознаване, който ще работи на основата на системата за стереокамери, която вече съществува.

В развитието и разработването на системата активно участие взема Subaru Lab – специален център за разработка на изкуствен интелект, ситуиран в японската столица Токио.

„Подобряването на безопасността е на първо място за нас. Искаме да намалим смъртните случаи на пътя до нула, колкото и амбициозно и невъзможно да изглежда това на пръв поглед“, заяви директорът на техническия център за изкуствен интелект Ейджи Шибата.

На същото мнение и Тору Сайто, заместник – директор на Subaru. „Използването на стерео-камера e много по-ефективно, когато е съчетано с изкуствен интелект.

Други производители на коли използват радари, монокулярни камери и лидар. Всъщност обаче стерео камерите са далеч по-ефективни и могат да свършат далеч повече работа“, коментира Сайто.

Отделно, инженерите на японската фирма смятат да въведат функции за автоматично паркиране, които са много усъвършенствани. Това влиза в плана на следващото поколение EyeSight системи.

Според статистиките инцидентите на паркинги са една трета от ПТП-тата по принцип.

До момента от Subaru са продали над 5 милиона коли с настоящата система за сигурност. Тя се появи през май 2008 година и до този момент е била монтирана в над 90 процента от моделите на японската марка.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации