През последните години нарастващ брой собствениците на класически автомобили са преобразували своито ретро автомобили в електрически – нещо, което може да звучи немислимо за много от вас. Но може ли такава драстична промяна да донесе някакви ползи за това как шофирате и управлявате класическа кола?
За да разберем, ние разглеждаме балансирано този спорен въпрос, за да видим дали наистина има някаква полза от преминаването към електричество или всичко е толкова непрепоръчително, колкото звучи.
Има ли някакви ползи от превръщането на класически автомобили в електрически?
Големите любители на класическите автомобили е трудно да бъдат безпристрасни по темата за електрическото преобразуване. Премахването на оригинален двигател от ретро автомобил ни звучи като светотатство, но може ли да донесе някаква полза? Нека да разгледаме някои от предполагаемите предимства на превръщането на класически автомобил в електрически.
Подобрена производителност
Ако вашият класически автомобил е загубил част от мощността и производителността си прз десетилетията, електрическото преобразуване може да добави малко повече настроение към шофирането ви за свободно време.
Каквото и да мислите за тях, трябва да се каже, че електрическите двигатели предоставят изключителна мощност, така че можете да се насладите на подобрено ускорение и скорост в сравнение с оригинала. Повечето електрически двигатели също ще бъдат малко по-леки от оригиналния двигател, което може да помогне и в завоите.
Струва си да запомните обаче, че силното натискане на електрически мотор ще означава, че зарядът ви ще свърши много бързо – така че цялото това вълнение може да е краткотрайно, когато се окажете без захранване.
Надеждност и поддръжка
Въпреки че собствениците на класически автомобили обичат да работят върху колите си, не е забавно, когато нещата продължават да се объркват – особено ако постоянните грешки водят до повреди на пътя. Естеството на ретро двигателите означава, че е необходима редовна поддръжка.
С всичко казано до тук, преобразуването към електрически може да бъде добър вариант за тези, които искат да прекарват повече време в шофиране и по-малко в бърникане. Нов електрически двигател може да осигури по-голямо усещане за надеждност и увереност на волана, така че да можете да шофирате колата си с по-малко страх, че нещо ще се обърка.
Не само това, но по-малко грешки могат да означават повече пари в джоба ви. Поддръжката представлява голяма част от разходите за управление на класически автомобил, така че е важно да вземете предвид тези спестявания като потенциална полза.
Спестяване на разходи за гориво
Ключова полза от електрическото преобразуване, която малко собственици на класически автомибили биха могли да оспорят, се отнася до цената на горивото. Повечето собственици на класически автомобили биха признали, че старите коли не са най-икономичните, като MPG цифрите са малко по-ниски от това, на което са способни съвременните им колеги.
Като преобразувате класическата си кола в електрическа, ще можете да зареждате колата си у дома и да избегнете честите пътувания до бензиностанцията. В завимист от електрическия мотор, който изберете, ще получите приличен пробег за тези спокойни пътувания. Разбира се, трябва да включите цената на преобразуването във всички бъдещи икономии на гориво.
Защо трябва да помислите два пъти, преди да преобразувате класическия си автомобил в електрически
Електрическото преобразувне е рисковано и скъпо начинание и определено ще искате да вземете предвид следното, преди да вземете решение.
Цена
Най-големият и значителен капан на електрическото преобразуване е цената. Преобразуването на стара кола в електрическа е огромен проект и цената отразява това. Така че, дори като вземем предвид потенциалните спестявания на разходи, които споменахме по-рано, ще отнеме много време, за да възстановите това, което сте вложили и да почувствате финансова полза.
Така че преобразуването на вашия класически автомобил в електрически не е евтино, така че ще трябва да направите своите сметки, за да видите дали наистина си заслужава. Не забравяйте, че бихте могли да продадете оргиналния двигател, което може да помогне за покриване на част от разходите за преобразуване. Отвъд това е просто да определите колко можете да спестите от гориво, данъци и други текущи разходи.
Усещане за шофьор
Никой не купува класическа кола за удобство, безопасност, икономичност или практичност. Вместо това ние караме ретро коли заради чистата радост от шофирането и удоволствието да притежаваме нещо от миналото. Поради тези причини преминаването към електрически може да бъде недвусмислено – не за привържениците на класическите автомобили, които се интересуват повече от тръпката от шофирането и управлението на класически автомобили, отколкото неща като спестяване на разходи и други предимства, които преминаването към електрически може да донесе.
Обхват
Електрическите автомобили изминаха дълъг път през последните години, но пробегът все още остава проблем за много изцяло електрически модели. „Безпокойството за пробег” все още е основна грижа за тези, които изминават много мили с електрическа кола.
За модерните автомобили един от начините производителите да заобиколят този проблем е като монтират двигател за удължаване на пробега заедно с електрически мотор. Този малък бензинов или дизелов агрегат помага да поддържате колата работеща, като ефективно премахва проблема със загубата на заредени мили от вашата дестинация.
Ако замените двигател с гориво с електрически двигател, ще трябва да промените начина си на мислене относно шофирането и постоянно да сте наясно с ограничения пробег на вашия автомобил. Пренасочването към бензиностанция също вече няма да бъде безопасна опция, тъй като много електрически двигатели отнемат часове, за да се заредят от празно състояние. Това, разбира се, зависи от това колко сте готови да похарчите за електрически мотор и какъв е неговият цифров диапазон.
Промени в документа
Нещо, за което може да не мислите, докато не започнете процеса, е цялата документация, необходима, за да сте сигурни, че колата ви е законна и годна за движение. Когато завършите преобразуването, амтомобилът ще трябва да бъде проверен, за да се оцени безопасността му. Също така ще трябва да промените информацията в документа, която се отнася до капацитета и задвижването на автомобила.
Въпреки че тези малки промени не са големи пречки, те подчертават проблеми с електрическото преобразуване, които може да не сте обмислили. Например, в зависимост от вида на преобразуването, може да загубите място в багажника, което внезапно се заема от батерии и други компоненти, или може да се отложи леко да се промени конфигурацията на седалки в кабината, за да побере различни части и компоненти.
И така, ето го, задълбочен поглед върху превръщането на вашия класически автомобил в електрически. Въпреки потенциалните ползи, които едно електрическо преобразуване може да донесе, все още не сме убедени, че си заслужава и сме сигурни, че повечето собственици на класически автомобили биха се съгласили.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации