Кой е Чарлс Стюарт Ролс и как със само седем човека екип в гаража си създава една от най-легендарните марки в света? Легендата Айртон Сена е безкомпромисен и дори до някаква степен безскрупулен пилот, но също така мил, честолюбив и грижовен човек, който е готов да отбие от пистата, за да помогне на свой колега в беда. Две от най-очакваните книги на годината на автомобилна тематика са вече в България, а списание BBC TopGear дава шанс на един от вас да спечели една от двете книги по избор. Нужно е само да отговорите вярно на двата въпроса, които сме сигурни, че няма да ви затруднят:

1.     Кога дебютира Айртон Сена във Формула 1?

2.     Как се казва първият SUV модел на Rolls-Royce?

Изпратете верните отговори на [email protected]. Наградите ще бъдат обявени на topgear.bg, първите петима победители ще изтеглим в присъствието на жури в редакцията на 16 май.

 

Разбира се, по-нетърпеливите да получат книгата, както и любимото си списание, могат да направят 18-месечен абонамент и да вземат една от двете книги напълно безплатно.

 

 

Книгата на Rolls-Royce на издателство Premium books е с автор Брус Лосън и превод на Стефан Георгиев. Ето и малко информация от изданието в аванс. През 1900 г., на двадесет и две годишна възраст, Чарлс Стюарт Ролс е най- известният автомобилен състезател във Великобритания, по-известен от Джереми Кларксън сега, защото печели Миле Миля – състезанието, което издигна автомобилите в очите на хората. След успеха си в Италия Ролс се включва в няколко изключително опасни състезания в Европа и постига рекорд за скорост във Великобритания, който обаче не бе признат.

Едновременно с това Ролс ръководи бизнес по продажба и ремонтиране на автомобили в Лондон, осигурявайки работа на седемдесет човека и използвайки площ, която побира двеста превозни средства. Успява да убеди секретаря на Автомобилния клуб на Великобритания и Ирландия Клод Джонсън да се присъедини към фирмата му, а малко след това се запознава с Хенри Ройс и свързва завинаги своето име с неговото. Този  триумвират от талантливи от инженери и бизнесмени издига Rolls-Royce до висините на автомобилното и авиационното инженерство.

Ентусиазирани от общите си виждания, Ролс и Ройс нямат проблеми при общуването си. От съвместния им обяд и последвалата го разходка с кола произлезли невероятни успехи. Срещата дала началото на една от най-великите истории за британски инженерен успех. Колите Rolls-Royce правят пробив в провеждащите се по онова време състезания, а после затвърждават успеха чрез невероятния модел Silver Ghost от 1906 г., който при мощност от 40 конски сили и максимална скорост от 130 км/ч в час бил невероятно тих.

Тези коли в крайна сметка се превърнали в символ на богатство и високо социално положение, но при излизането им на пазара опитните автомобилисти се впечатлили най-вече от характеристиките им. Един от тях пише: „Пред дома ми спря най-удивителният автомобил, който съм виждал някога. Дълъг, тих, с величествен вид, непознат все още никъде в автомобилния свят. Казаха ми, че машината е дело на някой си Ройс. Начинът, по който се плъзгахме по пътя, ме докара до екстаз. Смайващо преживяване за всеки пасажер. Изкачвахме хълмовете на максимална скорост.“

Ролс разбира, че принципно новите потребителски стоки се нуждаят от реклама, от поръсване с магическия прах на медийното внимание. Той се стреми да направи така, че автомобилите Rolls-Royce  да печелят награди, да стават обект на възхищение на новите масмедии и да имат патриотичен привкус.

Година след като закоравелият маркетингов аристократ Ролс и маниакът инженер Ройс започнали съвместна дейност, броят на колите по пътищата на Великобритания достигнал 16 000… Към началото на Първата световна война регистрираните моторни превозни средства били 132 000… Ройс не се интересувал много от летене, за разлика от Чарлс Ролс. Към юни 1910 г. той бил най-великият авиатор в страната, известен предимно с полетите си на далечни разстояния.

Инженер, търговец, аристократ и първопроходец, Чарлс Ролс е пример за това колко дръзки и изобретателни са били преди сто години британците. Чарлс Ролс бе велик британец, пример за всички, и ние съжаляваме, че си отиде толкова рано. Но подобни легенди никога не умират, защото делата им остават, благодарение на подобни илюстрирани книги.

 

Митичният Айртон Сена

Със старта на сезон 2019 феновете на Формула 1 изостриха вкуса си и очакват с нетърпение новите стартове. Какво по-добро четиво в момент като този от историята на един от най-велики пилоти – Айртон Сена? Издателство Premium books пускат през април биография от Ричард Крейг в 280 стр. за бразилската легенда, от които може да научите всичко за човека и пилота Айртон Сена да Силва. 

Всеки, който би искал да вникне в същността на забележителния пилот, трябва да има тази прелюбопитна биография, адресирана към хилядите му фенове, които желаят да научат повече за живота на своя любимец не само по пистите, но и извън тях. Авторът Ричард Крейг успява по впечатляващ начин да ни върне назад във времето и да покаже онзи Айртон Сена, когото обществото не познава толкова детайлно. Да ни разкаже не просто за пилота, а за човека Айртон Сена.

Тази книга е за всички, които искат да разберат кой в действителност е бил Айртон Сена и защо е оставил толкова дълбока следа след смъртта си.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации