959 е една от легендите на Porsche, а моделът е изключително рядък и още по-скъп, с оглед на лимитираното му производство. През 1986 година 959 е върхът на автомобилните технологии, включително и в състезанията, а моделът е сред най-мощните серийни коли. Както и сред най-бързите – рекорд от 317 км/ч за сериен автомобил – не е никак лошо, като за 1986 нали?

А 959S е още по-рядък с мощност 508 конски сили, както и рали колата, базирана на него, създадена за участието на Porsche в офроуд маратона „Париж-Дакар”.

Но има и изключения. През 80-те години маркетинг отдела на Porsche полага сериозни усилия, за да наложи подразделението Porsche Exclusiv Manifaktur като това, от което имат нужда много богатите клиенти на компанията, които искат нещо по-различно. И един арабски шейх си поръчва 7 (седем!) бройки от 959S, но в различни цветове.

Естествено, всеки един от тези автомобили е с различни технически показатели, както и с уникален интериор, отново по поръчка на клиента.

Сега музеят на Porsche показва две от тези коли, като те могат да се разгледат на място, а само за справка за цената им – екземпляри от модела 959 в топ състояние без проблеми достигат цена от 2 милиона долара на големите международни търгове. Единственият проблем е, че твърде рядко такива коли излизат на аукционите.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации