Вече повечето известни марки имат модели SUV, които се радват на голям интерес от страна на потребителите. Този сегмент се развива и очакването е да продължи да се развива.
Но нека се върнем в началото – когато SUV беше още нещо ново за производителите и те прохождаха в производството на такъв тип коли.

Първо да видим какво точно е SUV. Абревиатурата от английски език означава буквално Sport Utility Vehicle или практичен спортен автомобил. Возилото е с по-добра проходимост от стандартните и е предназначено за активен отдих – или иначе казано за достигане на по-труднодостъпни местности, минаване по по-лоши пътища без асфалт и т.н. В България все още наричаме такъв тип коли джип. Това название навлиза като нарицателно, благодарение на модела Jeep на Chrysler. По-коректно обаче е да наричаме този тип коли SUV.
Нека сега видим кои са първите SUV модели на известните марки и как започна всичко:

Toyota RAV4 (1994 г.)  – според мнозина именно това е моделът – пионер, когато говорим за SUV автомобили. Първото поколение се появява в средата на 90-те години, първо в Европа и Япония, а малко по-късно и в Щатите. 28 години по-късно на пазара вече е петата генерация на колата.

BMW X5 (1999 г.) – немският гигант BMW е eдин от пионерите в областта. В далечната вече 1999 година беше пуснат първия X5, наречен „Sports Activity Vehicle“.
Моделът първоначално започва да се продава, и то с голям успех, в Съединените щати. В Европа тръгва години след това. Показателно е да се отбележи, че в завода в градчето Спартенбърг в Северна Каролина се произвежда и в наши дни. Дължината на автомобила е 4660 мм, приблизително колкото днешното X3.

Hyundai Santa Fe (2000 г.) – корейците са едни от пионерите в SUV сегмента. Година след споменатия вече модел на BMW X5, се появява техния отговор – Hyundai Santa Fe. Автомобилът стартира плахо, но с годините набира скорост и популярност сред почитателите на марката.
По-успешен модел обаче е Tucson. Визуално той доста прилича на Santa Fe, но е по-малък и компактен.

VW Touareg (2002 г.)
Има мнение, че Volkswagen закъснява с тенденциите, но после успява да си навакса и да изпревари конкурентите.
Едва през 2007 година немците пуснаха компактния SUV – Tiguan, а 10 години по-късно се появиха и изключително успешните T-Roc и T-Cross.
Всъщност обаче Volkswagen пусна първия си SUV модел през 2002 година. Става дума за дългия 4750 мм Touareg. Интересното е, че той е съвместна разработка с Porche и Audi.

Dacia Duster (2010 г.)
Това е един от най-успешните SUV автомобили, произвеждани до момента изобщо. Осем години след като се появи на пазара, Dacia Duster стана най-продаваният SUV на частни клиенти за Стария континент. Причината е най-вече в цената, тя е доста по-достъпна, отколкото на конкурентите в същия клас. До момента има произведени над 2, 1 милиона модела Dacia Duster. Компанията планира да пусне и малко по-голям обем, който ще носи името Bigster. Очаква се и неговото позициониране на пазара да бъде толкова успешно, колкото на по-малкия му брат.
Това са 5 от пионерите в SUV сегмента. До голяма степен, благодарение на тях, производителите започнаха по-масово да произвеждат такъв тип коли и те станаха предпочитани от мнозина.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации