Скоро започва изложението Auto China, където очакваме да видим разнообразие от впечатляващи концептуални коли, a днес ще разкажем за електрическата суперкола на MG, наречена EXE 181. С визия на състезателна кола, ниска и едноместна, тя впечатлява още с дизайна си, но това далеч не всичко.

Естествено, формата допринася за намаляване на коефициента на триене, който пада до 0.18. Това е по-ниско от Volkswagen XL1, с 0.199, а и от други коли, които са на пазара, но все пак не е прецедент. Например моделът Vision EQXX на Мерцедес, от 2022 г. достига  до 0.18, а GM Precept от 2000 достигна до 0.16.

Историята помни и модели с коефициент 0.15 и дори 0.14.

MG EXE181 е превъплъщение на едноименния модел от 1959 г., който прилича на летяща чиния и е с предполагаемо по-нисък коефициент на триене.

Новият MG EXE181 обаче може да постигне скорост от 100 км/ч за впечатляващите 1.9 секунди. За сравнение, Rimac Nevera постигна 100 км/ч за 1.74 секунди, а Илън Мъск обещава новия модел Roadster да достигне 90 км/ч за по-малко от секунда, но засега това изглежда трудно постижимо.

Не знаем каква е максималната скорост на EXE181, но имайки предвид, че предшественикът му от 50-те години достига до 450 км/ч не очакваме нещо много по-малко. Според MG, новият модел „предизвиква рекорда за скорост“, но все още не разкриват най-интересните подробности относно хиперколата.

Отвътре EXE181 е максимално стеснен, с една седалка, монтирана в центъра и предпазен колан на състезателна кола. Колата разполага и с екран, както и с 4 ел. мотора, а можем да предположим, че мощността ѝ достига поне до 1000 кс.

Не очакваме масово производство от точно този модел, тъй като макар и впечатляваща, EXE181 вероятно цели да грабне вниманието ни и да предизвика вълнение сред любителите на такива автомобили. Може да се каже, че вече успява.

Източник: Motor 1

 

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации