Като малки, много от нас са си представяли, какво би било, ако колите можеха да летят? В наши дни това е напълно възможно. Днес има повече от четиристотин стартиращи компании в индустрията за усъвършенстване на въздушната мобилност. Терминът обхваща всичко, от действителни устройства, подобни на летящи коли, до по-традиционно изглеждащи самолети.

Какво представляват?

В по-голямата си част тези устройства имат по-голяма прилика с хибридите хеликоптер-самолет, отколкото с автомобилите и не могат да се управляват по пътя. Те биха могли да бъдат описани по-добре като електрически, летателни средства, със способността да кръжат. С безпроблемната гъвкавост на автомобила от точка до точка. Вече доста компании привличат вниманието на потребителите с атрактивни предложения за летящи превозни средства.

Шведската компания, Jetson One е разработила, едноместен, плавателен съд, който прилича на малка аеродинамична клетка. И това е само началото.

Китайската компания, EHang тества автономен пътнически дрон, с дизайн на квадрокоптер. Първата широко разпространена употреба ще бъде за въздушни таксита, първоначално с пилоти. След това ще бъдат безпилотни. Те ще могат да придвижват пътници, на къси разстояние, между кварталите на градовете.

Кога ще можем да се придвижваме, с летящи коли?

Летните олимпийски игри през 2028 г. в Лос Анджелис може да включват транспортиране на спортисти по въздуха, до техните стадиони. Обикновените цивилни лица или поне смелите сред тях, може да имат достъп до такива услуги до края на десетилетието. Цените на местата, в тези транспортни средства, ще бъдат конкурентни на споделеното пътуване.

Съвсем реална е възможността да се изгради система за евтин, устойчив въздушен транзит. Ленти от летящи, превозни средства, над главите на хората.

Компания Pivotal, вече започва да създава центрове за обучение, в миниатюрни летателни училища, за бъдещи клиенти.

Какво е Аеробил?

През тридесетте години, Уолдо Уотърман продава няколко аеробили. Това са автомобили със свалящи се крила и готов за движение по пътищата фюзелаж. Машини като тези може и да са били тромави, но концепцията изглежда постижима. Летящата кола ще бъде перлата на новия и така желан бърз метод за придвижване. Предполага, че ще предизвика голям интерес у по- смелите клиенти на автомобилните компании, когато се пуснат за масова употреба.

До средата на петдесетте години беше почти даденост, че някои бъдещи седани ще имат крила. Летящата кола винаги е била нещо като инженерна химера. В идеалния случай колите се захващат за повърхността на пътя, вместо да се отклоняват от нея.

Летящият суперавтомобил на Mansory

Mansory, основана през 1989 г. е известна с модифицирането на серия от луксозни автомобили. Еmpower Mansory гледа в бъдещето на персонализирането и усъвършенстването на превозни средства. Заедно с новите форми и технологии на автомобилите чрез Empower. Целта е да се създаде летяща суперкола без колела. Която да се носи във въздуха, когато не се използва или е паркирана.

Концепцията

Този летящ суперавтомобил изглежда, сякаш е заимствала дизайнерски елементи от автомобили с въглеродни влакна. Елегантният летящ суперавтомобил блести отзад, а острите ръбове на Empower напомнят за дизайна на луксозните превозни средства. Предните му прозорци са достатъчно големи, за да предложат на шофьора и пътника панорамна гледка, а вратите му могат да се отварят нагоре, подобно на някои модели хиперколи от Mercedes и Lamborghini.

От компанията отбелязват, че не само самите концепции за шофиране се променят, но и автомобилите в бъдещето. Това означава, че фирмата е настроена да се насочи в тази посока, адаптирайки се към нуждите от усъвършенстване, от които утрешните превозни средства може да се нуждаят.

Летящият суперавтомобил Empower на Mansory може да даде поглед върху потенциалното бъдеще на превозните средства. На всички ни е интересно да разберем, как ще се пътува с такъв тип превозно средство, как ще се захранват и как ще изглеждат? Дали колите, които летят, са възможни или не, тепърва ще се доказва.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации