Изминаха първите три месеца от началото на 2024 г. и вече можем да надникнем в продажбите на големите производители и да видим кои са автомобилите, които се продават най-добре през тази година. Докато цената на живота нараства, все повече хора избират по-малки модели и това е видно и от продажбите на компаниите.

Малки SUV

Най-малките модели от класа са сред победителите за първата четвърт на 24, както беше и през 2023 г. Chevrolet Trax продължава да е сред най-предпочитаните, с 37 хиляди продадени броя, заедно с Honda HR-V, от която са продадени 38 хиляди боря. Mazda CX-30 и Toyota Corolla Cross бележат увеличение  с 43 % и с 31 % от същия период за предходната година като продават съответно 28 и 19 хиляди броя.

BMW X1

Новото превъплъщение на X1 от 2023 г. убедително се налага на пазара,  като през 2023 г. показва 196 % ръст спрямо 2022 г. и 21 хиляди продадени броя – най-доброто представяне на модела за последните 4 години. Малкият луксозен кросоувър продължава да печели привърженици и през 2024 г., с 6 хиляди броя за първата четвърт, което е увеличение от 90 % в сравнение  първата четвърт на 2023 г.

Lincoln

Търсенето на луксозните автомобили се фокусира върху по-малките модели, като най-малките сред тях, Corsair, Nautilus и Aviator, бележат ръст в продажбите съответно от 56 %, 68 % и 19 %, a се очаква тенденцията да продължи.

Volkswagen GTI и Golf R

Хечбеците със спортен дух на марката показват значителен ръст в продажбите в сравнение с първата четвърт на 2023 г. – 156 % и 125 %. Моделите след 2024 г. обаче ще се предлагат само с автоматична скоростна кутия, така че с нетърпение чакаме да видим дали ще се харесат на привържениците на марката.

Nissan Versa и Sentra

Малките Нисани с големи продажби са още едно доказателство за промяна в предпочитанията на потребителите, които в условията на увеличаваща се цена на живота, търсят по-малки коли, но без компромис с качеството. Versa увеличава продажбите с 92 % , а по-популярния Sentra – със 78 %, като продава над 40 хиляди броя.

Ford Maverick

Компактният пикап е на пазара от 2022 г. но изглежда oще набира скорост, защото вече е четвъртият най-порадван Форд в първата четвърт, точно след Transit. От него за тази година са продадени 39 хиляди броя, като това е увеличение с 82 % от предходната година, а тогава имаше 22 % увеличение спрямо 2022 г.

Сред автомобилите с най-малко продажби за първата четвърт на годината се нареждат „класическите“ пикапи на Форд, както и някои модели на Мини, а спад отбелязват и някои модели Ауди с бензинов двигател.

Източник: Car and Driver

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации