Знаете ли кой е автомобилът, донесъл световна популярност на френската фирма Renault? Не става дума за Twingo, а за Renault Dauphine Gordini. И двата автомобила са със задно разположен двигател.

Нека видим някои интересни подробности за Dauphine:

То създава истинска революция с появата си през 1956 година.

По-конкретно, говорим за модела R1090 Dauphine, който е по-дълъг и по-просторен от предшествениците си. По-тежък е с около 30 килограма и се отличава с много добра аеродинамика.

Елегантният дизайн и удобствата, които предлага, му създават голяма популярност в трудните години след Втората световна война.

Разбира се, от позицията на днешното време, автомобилът не впечатлява толкова много, предвид развитието на индустрията в годините. Но се оказва, че дори и през 60-те години колата е търпяла подигравки от американците, тъй като максималната й скорост е едва 129 километра в час, а ускорението до 100 километра в час отнема цели 22 секунди.

В Европа обаче автомобилът е много тачен и дори печели успехи в най-престижните рали състезания. Все пак има и модел, който е класическа спортна кола – с директно управление и дискови спирачки на четирите колела.

Именно спортната версия отбелязва и рекорд по продажби. За 12 години са продадени над 2 милиона бройки.

Всъщност, Dauphine е първият глобален успех на Renault, въпреки отношението на американците. Моделът се сглобява и на много места отвъд пределите на Франция – в Аржентина, Израел, Италия и други.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации