Кой е най-редкият и ценен модел в историята на Toyota? Не е някой модерен автомобил, както може би повечето хора ще си помислят. Това е единственият успял да оцелее кабриолет Toyopet Crown Custom Sports.

От музея на завода на японската фирма решиха да възродят спомена за него като публикуваха снимки в социалните мрежи.

Toyopet Crown Custom Sports е от далечната 1960 година и е в един единствен екземпляр, няма друг като него. Интересното е, че до този момент е бил скрит и не е показван пред масовата аудитория. Затова и не са много хората, които изобщо знаят за тази кола.

А всъщност Toyopet определено заслужава внимание. Той е първият опит на марката да произведе скъпо спортно возило, с каросерия по специална поръчка.

През 60-те се произвеждат общо пет такива коли, но в наши дни е оцелява само една. Ето защо кабриолетът е толкова ценен и уникален.

Колата има дълъг капак, фарове с кръгла форма и подвижен пластмасов покрив. Воланът е интересен – облицован е с първо, а седалките са кожени. Цялостно погледнато, дизайнът е впечатляващ и новаторски за времето си. Ето защо много шофьори са впечатлени от колата и желаят да я притежават, но цената й не била по силите на повечето от тях.

Струвала 9488 долара, което са около 90 000 долара но настоящия обменен курс. За сравнение, тогавашният популярен модел на Toyota – Crown Deluxe струвал около три пъти по-малко, колкото и най-скъпите по това време американски коли Cadillac.

Ето защо моделът не се търси достатъчно и е спрян от производство, а екземплярът, който сега бе показан, години стои в таен гараж.  Феновете на Toyota са наистина впечатлени от ретро возилото.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации