Седмица остава до старта на Еко Рали България 2019 – част от Международния календар на FIA и кръг от Балканската Еко купа за автомобили с нови енергии и задвижвания. В надпреварата, която ще стартира в центъра на София на 26 юли, право на участие имат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колелата (рейндж екстендър).

Миналата година, в Еко Рали България се включиха 17 екипажа с електромобили, а победата грабнаха французите  Дидие Малга и Ан Бонел с Renault Zoe. Тази година също се очаква засилен интерес от български и чуждестранни екипажи, като особено атрактивно включването на автомобилната звезда Румен Дунев. Многократният шампион на България на писта и рали рестартира кариерата си с участие в екоралито, като негов навигатор ще е синът му Енрико. Двамата ще се състезават с Nissan Leaf, като за баща и син това ще е дебют в този тип състезания. Конкуренцията във фамилия Дуневи ще подсили братът на Румен – Тодор, който след успехите, които постигна в пистовите надпревари и дрифта, също ще стартира в екологичната надпревара, но с електромобил на Audi.

Тази година Еко Рали България ще е с нов маршрут под мотото „По пътя на Априлското въстание”. Така, надпреварата ще стартира от площад „Батенберг” в София, след което участниците ще се отправят по маршрут от 437 километра през Стара планина, Средна гора и рида Гълъбец. Трасето, със своите изключително живописни и технични регулаторни отсечки, ще допринесе за хубавото настроение на пилоти, навигатори, отбори, спонсори и публика. Панагюрище ще бъде домакин в края на втория ден и началото на третия ден от състезанието, след което керванът ще се завърне за финал в София Тех Парк, в неделя (28 юли), когато ще станат ясни и победителите.

Целта на Еко Рали България е да насърчава новите технологии, използвани от автомобилната промишленост, за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид от автомобилите. Също така се насърчават водачите да променят своите агресивни навици при управление на автомобила, като отдават приоритет на опазването на околната среда. Еко ралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост, с произхождащите от това рискове. В случая, правилата на състезанието включват придвижване по пътна книга и провеждане на т. нар. „регулаторни тестове” за майсторско управление в точно контролно време.

Официалният старт на Еко Рали България 2019 ще бъде в петък, 26 юли, от 19 часа. Преди това, жителите и гостите на столицата са добре дошли на площад „Батенберг” в София, за да разгледат най-новите електрически автомобили, мотоциклети и велосипеди, както и най-новите технологии и решения за екологична мобилност.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации